Amerikaans leger valt Syrische legerbasis aan uit vergelding voor gifgasaanval

WELL DONE USA!

usa.syria

De Verenigde Staten hebben vannacht een militaire basis van het Syrische leger aangevallen, als reactie op de gifgasaanval dinsdag in Khan Sheikhoun, waarbij tientallen mensen om het leven kwamen. Het is de eerste keer dat de VS het regime van Assad rechtstreeks aanvallen. Eerdere Amerikaanse acties in Syrië waren gericht tegen terreurgroep Islamitische Staat.

De effecten zijn nog niet te overzien. Maar Trump heeft aan zijn eigen land en de rest van de wereld laten zien dat Trumps Amerika een kordaat Amerika wil zijn. Triggerhappy, noemden ze dat in het Wilde Westen. schrijft onze correspondent Michael Persson.

Vanaf een oorloggschip in de Middellandse Zee vuurde het Amerikaanse leger 59 raketten af op de basis Shayrat van de Syrische luchtmacht bij de stad Homs. Hierbij zijn de start- en landingsbanen, vliegtuigen en de brandstofstanks onder vuur genomen. De militaire operatie is nu afgerond. Volgens de Amerikaanse president Trump zijn de vliegtuigen die de gifgasaanval uitvoerden, vanaf deze basis vertrokken. Hij twijfelt er niet aan dat het Syrische regime de verboden chemische wapens heeft gebruikt, zei hij in een verklaring.

Volgens Trump is de militaire operatie in het ‘belang van de Amerikaanse nationale veiligheid’ om de verspreiding en het gebruik van chemische wapens te voorkomen. Hij riep andere landen op om samen met de Verenigde Staten een ‘einde te maken aan het moorden en het bloedvergieten in Syrië’.

De raketten zouden flinke schade hebben toegebracht aan Syrische gevechtsvliegtuigen, waardoor het voor de Syrische regering nu moeilijker zou zijn om gifgasaanvallen uit te voeren.

Volkskrant

http://edition.cnn.com/2017/04/06/middleeast/us-attacks-syria-live-updates/

Advertenties