De politiek als een banenmachine voor een beperkte groep mensen.

Hoe politici elkaar de bal toespelen!

De regentencultuur is uiteindelijk een antidemocratisch element in de Nederlandse politieke cultuur. Terecht wil Forum voor Democratie (FVD) van Thierry Baudet het partijkartel doorbreken. Het partijkartel verdeelt de bestuurlijke functies onder de regenten. De kiezer heeft niks te zeggen. Het politieke establishment beslist wie waarvoor geschikt is. Wij allen zijn ongeschikt. En wanneer de verkiezingen aanbreken, worden we als kiezers gewaarschuwd (en eigenlijk bedreigd): als je niet op het politieke establishment stemt, breekt hel en verdoemenis uit.

Tichelaar is product van partijkartel
De banenmachine draait op volle toeren. Deze machine is zelf een product van het partijkartel. Jacques Tichelaar (PvdA), commissaris van de Koning in Drenthe, moest aftreden. Nou, dat ging niet vanzelf. Hij schond de integriteitsregels voor politieke bestuurders.
Aanvankelijk ontkende hij dat hij het bedrijf van zijn schoonzus had aangedragen voor een ontwerpopdracht inzake de renovatie van het monumentale Huize Tetrode in Assen. Ook in 2013 ging hij in de fout. Tichelaar tichelde door. Het was de publieke opinie die een einde bracht aan de PvdA-regent.

D66 werd eigenlijk opgericht om Nederland verder te gaan democratiseren. Dat was toen de kroonjuweel van D66. Dat is er niet meer. D66 is immers lang geleden toegetreden tot het politieke establishment. Dat rebellenclubje is ook een onderdeel van de banenmachine geworden.

Regentencultuur veranderen
Nu zijn we al bijna twee decennia in de eenentwintigste eeuw. Maar we leven nog steeds in de negentiende-eeuwse cultuur van wijze regenten die ons richting vrede en welvaart besturen. De partij van Thierry Baudet wil dit systeem afbreken. Maar ze kiezen voor een verkeerd middel, namelijk het referendum.
De legitimiteit van de macht berust in de eerste plaats op de stemmen van burgers. Tichelaar tichelde door zonder de noodzakelijke legitimiteit.

Thierry Baudet is de Van Mierlo van de eenentwintigste eeuw. Politici willen dat we ze gaan vertrouwen: het zou ook logisch zijn als zij, de politici ook vertrouwen zouden hebben in ons, kiezers

Afshin Ellian
Elsevier.

Advertenties