Waarom vierde Rutte al zo vroeg feest? Deel van PVV-aanhangers vermoedt stembusfraude!

Waarom waren de stembussen in Nijmegen nog na 21 uur open? En hoe komt het dat de VVD toen al feest vierde, terwijl er nog geen stem was geteld? Een deel van de aanhang van de PVV vermoedt dat er is gefraudeerd met de verkiezingen.

NRC deed onderzoek onder zijn lezers. Er deden 4.500 mensen mee, waarvan zo’n 200 PVV stemde. Van de PVV-stemmers gaf de helft aan te denken dat er wel eens gerommeld kan zijn met de stemmen. De steekproef is niet representatief, maar de vermoedens lijken breder te leven dan alleen bij de lezers die zich bij NRC hebben gemeld. De Kiesraad stelt ook zulke meldingen te hebben gehad, maar het is nog onduidelijk of dat er meer zijn dan bij andere verkiezingen.

Op social media leven de geruchten over fraude. Tegen NRC stelt het Haagse gemeenteraadslid Elias van Hees van de PVV honderden reacties op Twitter te hebben ontvangen over gesjoemel. Hij zegt zelf geen aanwijzingen te hebben voor fraude, en stelt ervan uit te gaan dat de vermoedens niet kloppen. Ook de Kiesraad benadrukt overigens dat er geen aanwijzingen zijn voor fraude.

Handmatig tellen
De geruchten worden onder meer gevoed doordat een stemlokaal in Nijmegen langer open bleef. Daar waren de stembiljetten op, waardoor er enige tijd geen stemmen uitgebracht konden worden. De gemeente kondigde toen aan dat het stembureau tot 23 uur open zou blijven, wat tegen de regels is. Uiteindelijk sloot het bureau om 21.30 uur.

Daarnaast vertrouwen sommige kiezers het handmatige tellen niet. Een enkeling wijst op ‘moslims’ die stemmen telden. “Je weet gewoon dat ze een boel [stemmen op de] PVV op een andere stapel leggen.” Anderen wijzen op ‘linkse stemmentellers’ die kiezers onder druk zouden hebben gezet.

Ook vond een aantal kiezers het opvallend dat de VVD al om 21 uur feest aan het vieren was – toen een stembureau in Nijmegen dus nog open was. Rond die tijd verscheen de eerste exitpoll, waaruit bleek dat de VVD met afstand de grootste partij zou worden.

https://www.businessinsider.nl/waarom-vierde-rutte-al-zo-vroeg-feest-deel-van-pvv-aanhangers-vermoedt-stembusfraude/