Fatsoensoproep BN’ers initiatief van PvdA

stupid-famous-people

Stop met het beroemd te maken van domme mensen!

Een paginagrote advertentie met een opvallende oproep van bekende Nederlanders en PvdA’ers prijkt in diverse kranten. De vrijheid, de rechtstaat en de verzorgingsstaat liggen onder vuur en Nederlanders moeten volgens de prominenten ‘opstaan voordat het te laat is’.

PvdA initieert de beweging
De lijst van ondertekenaars is opvallend. Naast komiek Howard Komproe en acteur Jan Kooijman staan veel PvdA’ers op de lijst: oud-burgemeester Job Cohen en lijsttrekker Lodewijk Asscher ondertekenden de brief, net als Lieke Kuiper, voorzitter van jongerenvereniging Jonge Socialisten, en PvdA-burgemeester Han Noten.

Verder staan ook namen van activisten op de lijst, zoals Mostafa Hilali, die de campagne #nietmijnislam lanceerde, en Omar Munie, de modeontwerper en initiatiefnemer van de ‘Omarmband’ voor diversiteit. Daarnaast zetten vooral theatermakers en journalisten hun naam onder de brief.

Aanval op Wilders?

Lees ook: Syp Wynia legt uit waarom hoger opgeleiden modieuze kuddedieren zijn

‘Nederland, maak je los uit de traditie van Brexit en Trump, door niet pas op te staan als het te laat is,’ klinkt het in de oproep. De actie is gericht op Nederlanders die zich ergeren aan het lage niveau van het publieke debat. Nederlanders moeten zich niet ‘terugtrekken in het vertrouwde’, maar juist hun stem laten horen.

Hoewel zijn naam niet wordt genoemd, lijkt de brief tevens een verbale aanval op PVV-leider Geert Wilders. ‘Onze vrijheid, onze rechtsstaat, onze verzorgingsstaat. Ze zijn er voor ons allemaal,’ schrijven de BN’ers. Nederlanders moeten zich verzetten tegen bedreigingen van de rechtstaat.

Elsevier

Advertenties