Hongarije, een land met Verstand!

orban-asiel

Hongarije gaat asielzoekers opsluiten ‘om Schengen te redden’

De Hongaarse premier Viktor Orbán zet nieuwe stappen om de buitengrenzen van de Europese Unie te beschermen. Het plan om asielzoekers preventief op te sluiten, kan waarschijnlijk rekenen op kritiek uit Brussel.

‘Schengenzone wordt misbruikt’
Orbán wil dat alle asielzoekers die naar Hongarije komen ‘met huisarrest’ in overheidskampen worden gezet – ook als ze een goede kans maken op een verblijfsvergunning. Een immigrant mag het kamp niet verlaten totdat er een beslissing is over zijn of haar asielstatus. Dat kan een aantal maanden duren.

Orbáns regering stelt dat de nadruk niet moet liggen op opsluiting, maar op het controleren van illegale migranten. Kovács: ‘Als iemand geen weken of maanden wil wachten op een beslissing, mag hij natuurlijk besluiten om het land te verlaten. Vrijheid van verkeer is er nog steeds, maar voor migranten niet naar West-Europa.’

Met de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten ‘waait er ook in Europa een andere wind’, zegt Zoltán Kovács, woordvoerder van Orbán. Terwijl Hongarije fel werd gekritiseerd voor het bouwen van grenshekken en het afwijzen van een EU-herverdelingsplan, lijkt er intussen meer steun voor de harde lijn van de nationalistische Orbán. Een uitgelezen moment voor Hongarije om nieuwe asielvoorstellen ter goedkeuring aan de EU voor te leggen.

Elsevier