Bij linkse verontwaardiging over Trump is Hitler nooit ver weg!

asscher-pechtold

De wanhoopspoging van D66 en de PvdA

Wie niet beter zou weten, zou waarlijk kunnen denken dat Nederlandse kiezers op 15 maart de Amerikaanse president kunnen wegsturen. De linkse partijen hebben niks geleerd van de periode-Pim Fortuyn, vindt Syp Wynia.

Daags na de inauguratie van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten zette D66-lijsttrekker Alexander Pechtold een paginagrote advertentie in Nederlandse kranten. ‘Hij beledigt vrouwen, kijkt neer op homo’s en wil moslims apart registreren. Dat laat ik in Nederland niet gebeuren.’

Zou Pechtold denken dat Trump ook de baas gaat worden in Nederland? Natuurlijk niet. In het frame dat Pechtold neerzet, gebruikt hij de verse afkeer van Trump in Nederland om voor D66 zetels te verwerven in de Tweede Kamer.
Die stemmen komen natuurlijk niet bij sympathisanten van Geert Wilders vandaan. Die moeten bij partijen vandaan komen waar ze ook niet dol zijn op Wilders en Trump. Als Pechtold ageert tegen Trump om via een omweg te ageren tegen Wilders doet hij dat om stemmen weg te halen bij pakweg PvdA en GroenLinks en misschien ook bij CDA en VVD.

Een nazi aan de macht in Amerika, volgens Lodewijk Asscher
Even nadat Trump een decreet had uitgevaardigd om de komende maanden in beginsel geen asielzoekers en geen inwoners van zeven moslimlanden toe te laten, kwam Lodewijk Asscher met een opvallende poging op 15 maart kiezers naar zijn PvdA te lokken.

Asscher maakte een vergelijking tussen de verkiezing van Trump en wat er in de jaren ’40 van de vorige eeuw in de Verenigde Staten gebeurd had kunnen zijn als er een soort nazi aan de macht was gekomen en wat er zou kunnen gebeuren als Wilders veel stemmen haalt op 15 maart.

Bron: Elsevier