Gepensioneerden leveren het meest in!

pensioenroof1

Het NIBUD zegt na doorrekeningen dat de loonstrook rooskleuriger is dan de koopkracht. Met name gepensioneerden met een aanvullend pensioen merken dit goed in hun portemonnee. Het instituut voor budgetvoorlichting bevestigt hiermee wat ANBO, Dé belangenorganisatie voor senioren,  al tijdens Prinsjesdag aangaf: de kloof tussen werkenden en niet-werkenden wordt voor het achtste jaar op rij groter.

Aanvullend pensioen niet geïndexeerd
Directeur-bestuurder Liane den Haan: “Er zijn meerdere redenen waardoor de kloof groter wordt. Het aanvullend pensioen wordt niet geïndexeerd, dus het stijgt niet mee met de inflatie. Als dat nou één jaar het geval zou zijn, is dat nog te overzien. Maar inmiddels zijn de aanvullende pensioenen al jaren niet geïndexeerd waardoor gepensioneerden sinds de crisis in 2008 tot wel zes keer meer hebben ingeleverd dan werkenden.”

Hogere zorgpremie
Ook de hogere zorgpremie zorgt ervoor dat een deel van de gepensioneerden minder besteedbaar inkomen heeft. “De zorgpremie is enkele tientallen euro’s per jaar meer gestegen dan op was gerekend in de koopkrachtberekeningen. De hogere zorgtoeslag compenseert de verhoging niet volledig, dus deze senioren leveren inkomen in. Zeker de senioren met een middeninkomen die niet voor zorgtoeslag in aanmerking komen voelen dit echt in hun portemonnee. Overigens werkt dit voor die groep op veel punten door. Hierdoor hebben zij over de gehele linie genomen het grootste inkomensverlies”, zegt Den Haan.

Belastingstelsel moet op de schop
We beschrijven hier de gevolgen afzonderlijk, maar het gaat om het totaalplaatje. Denk aan de huurtoeslag of de ouderenkorting. “Vooral de ouderenkorting kan tot groot inkomensverlies voor gepensioneerden leiden, omdat een tientje meer inkomen ervoor kan zorgen dat je niet meer voor die korting in aanmerking komt waardoor je ineens 1200,- euro misloopt. Dit kan al gebeuren omdat de AOW mee stijgt met de inflatie. De politiek moet haast maken met hervormen van ons belastingstelsel, want als je alles bij elkaar optelt zijn gepensioneerden door deze rare belastingkronkels voor honderden euro’s op jaarbasis de dupe”, aldus Den Haan.

ANBO Dé belangenorganisatie voor senioren.