De jacht op Tunesische verdachte aanslag Berlijn

2016-12-22 00:00:00 epa05685174 A slow shutter speed picture shows vehicles passing by candles and flowers left by people after an attack at a Christmas Market in Berlin, Germany, 22 December 2016. Police are conducting nationwide search after a terrorist attack on 19 December 2016 at a Berlin Christmas market. At least 12 people were killed and dozens injured when a truck on 19 December drove into the Christmas market at Breitscheidplatz in Berlin, in what authorities believe was a deliberate attack.  EPA/RAINER JENSEN

De terrorist van de aanslag in Berlijn:  Anis Amriu

RP: De verdachte, een asielzoeker uit een asielzoekerscentrum in Duitsland, , was al bekend bij de Duitse politie voor verschillende strafbare feiten en toch heeft men hem niet uitgezet!

Bijna drie dagen na de aanslag met een vrachtwagen op een kerstmarkt in Berlijn is er nog altijd geen concreet spoor dat leidt naar de Tunesische verdachte. De klopjacht gaat onverminderd door.

Er zijn signalen dat de verdachte, vermoedelijk een Tunesische asielzoeker die luistert naar de naam Anis Amri (24), zich heeft opgehouden in Emmerich, niet ver van de Nederlandse grens.

ID-kaart in de truck gevonden
Hij zou in een asielzoekerscentrum in het stadje hebben gewoond. Vandaar dat de Duitse politie donderdagochtend het azc aldaar doorzocht. Daaraan deden zo’n honderd politiemensen en speciale eenheden mee. De zoektocht duurde een uur – maar of er is iets is gevonden, en zo ja wat, dat is niet bekend. Woensdag stond er ook al een doorzoeking van het asielzoekerscentrum gepland, maar die ging toen niet door, en werd uitgesteld.
Pas later werd een identiteitskaart in de truck gevonden, die kon worden gelinkt aan de voortvluchtige Tunesiër. De vrachtwagen – waarmee elf kerstmarktbezoekers de dood werden ingejaagd – was gekaapt. De Poolse chauffeur werd dood aangetroffen in de cabine.

Amri heeft een geschiedenis van strafbare feiten. Hij stal al eens een vrachtwagen in zijn land van herkomst Tunesië, schreef Die Welt. In januari 2011, kort na de opstand die de Tunesische dictator Ben Ali ten val bracht, reisde Amri af naar Europa. Hij zat vervolgens in Italië in de cel voor onder meer brandstichting en mishandeling. Eenmaal in Duitsland zouden de inlichtingendiensten in dat land Amri in de gaten hebben gehouden, maar niet hebben ingegrepen. Ook de uitzetting van Amri mislukte – nadat hij was afgewezen voor asiel in Duitsland.

Elsevier.

 

Advertenties