Asscher opent aanval op Geert Wilders

asscher1

Mr. Asscher: Het helpt niet meer…

In zijn eerste grote interview haalt de PvdA-leider flink uit. ‘Wat Wilders doet is gevaarlijk, omdat hij iets aanvalt wat ons allemaal beschermt.’

Een week nadat hij is gekozen als nieuwe PvdA-lijsttrekker haalt Lodewijk Asscher uit naar Geert Wilders, die aan kop gaat in de peilingen.

Asscher probeert zich tussen de aanvoerders van de peilingen te vechten. Er is een ‘fatsoenlijk, sociaal alternatief’ voor Wilders en Rutte, betoogt de nieuwe PvdA-leider in zijn eerste grote interview sinds zijn uitverkiezing.

Interview:
Daarom: criminele asielzoekers uit Marokko en Albanië snel het land uit, niet marchanderen met onze vrijheden en grenzen dicht voor arbeidsmigranten als de Europese regels niet veranderen.
“Wilders valt de rechtstaat aan. Hij eist vrijheid voor zichzelf die hij een ander, zoals Sylvana Simons, misgunt. Hij strooit met Koranteksten, maar verloochent de Grondwet. Hij beschouwt mensen bij voorbaat als verdacht in plaats te kijken wat ze doen. Ik verwerp dat.”

Wat is er erg aan dat Wilders rechters verbaal aanvalt?
“Je moet niet onderschatten hoe erg het is als je de bewakers van onze vrijheid zelf aanvalt. Politieagenten, officieren van justitie en rechters bewaken onafhankelijk de spelregels voor iedereen.
Die zorgen dus ook voor onze vrijheid en de veiligheid, die ons zo lief is. Als je dat stelselmatig aanvalt, dan laat je zien dat je zelf geen waarde toekent aan de rechtstaat. Dat is niet abstract: dat is waarom dit een fijn land is om te leven en driekwart van de landen op de wereld veel minder.

Wat Wilders doet is gevaarlijk, omdat hij iets aanvalt wat ons allemaal beschermt. Niemand staat boven de wet. De verworvenheden in dit land kunnen alleen maar bestaan als we die met z’n allen verdedigen.”

Is het de strategie van de PvdA om mensen bang te maken voor Wilders in de hoop daar zelf stemmen mee te winnen?
“Nee. Ik vind het vooral belangrijk het sociale alternatief te schetsen. Als je niet uitkijkt is de keuze bij de verkiezingen straks tussen de VVD – die op de arbeidsmarkt veel meer onzekerheid brengt – of Wilders.

Laten we de zorgen doorlopen die Wilders benoemt. Heeft Nederland een Marokkanen-probleem?
“Nederland heeft een criminaliteitsprobleem. Zolang daar Marokkaanse Nederlanders in oververtegenwoordigd zijn hebben we een specifiek probleem. Ik ken er zoveel die een geweldige bijdrage leveren, die verdienen het om als individuele Nederlander behandeld te worden.
Ze moeten niet aangekeken worden op het wangedrag van anderen. Door de hele groep schuldig te verklaren doen we onrecht aan al die jongeren die hun best doen en er niet tussenkomen.

Lees hier het hele interview:
Parool

 

Advertenties