Frontex: hulpverleners ‘spannen samen’ met mensensmokkelaars

2016-11-03 08:54:08 The Topaz Responder ship run by Maltese NGO Moas and the Italian Red Cross takes part in a rescue operation of migrants and refugees on November 3, 2016, off the Libyan coast in the Mediterranean Sea. / AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO

De Europese hulpverleners zijn dus in feite ‘eigen-volks’vernietigers!

Een harde, maar niet onvoorstelbare beschuldiging van EU-grensagentschap Frontex. Hulpverleners die actief zijn in het gebied rond de Middellandse Zee zouden samenspannen met mensensmokkelaars die migranten overzetten.

Dat is te lezen in een vertrouwelijk rapport dat The Financial Times heeft ingezien. Migranten zouden ‘heldere aanwijzingen hebben gekregen’ over hoe precies de verschillende non-gouvernementele organisaties (ngo’s) te bereiken, en welke richting op te gaan, stond in een rapport dat vorige maand werd uitgebracht.
Toenemende mate zelf reddingacties op touw gezet

In een andere, recentere rapportage wordt gemeld dat er een eerste, concreet geval bekend is waarin migranten door criminele organisaties naar een activistenboot worden gebracht. Het rapport, dat is verspreid onder EU-officials, maakt melding van migranten die onder geen beding willen meewerken met de autoriteiten, omdat ‘de ngo’s hen hadden gewaarschuwd niet samen te werken met de Italiaanse kustwacht noch met Frontex’.
Verweer tegen de beschuldigingen

De beschuldigde organisaties wijzen de beschuldigingen met klem van de hand. ‘We zoeken nu eenmaal naar boten die een noodsignaal uitzenden. We zijn er gewoon eerder bij. Het is een respons op wat we zien gebeuren op zee. Is dat samenspannen (met mensensmokkelaars, red.)? Ik dacht het niet,’ zegt een adviseur van Artsen zonder Grenzen tegen de krant.

Elsevier

Advertenties