Hoe onafhankelijk en onpartijdig zijn rechters in Nederland?

rechter1

De zaak-Wilders doet de discussie over de onafhankelijkheid van de rechtspraak oplaaien. Beïnvloedt de levensovertuiging en politieke kleur van een magistraat diens optreden? Bespiegelingen van vier christenjuristen. „Het grote aantal rechters met een D66-achtergrond baart zorgen.”

Fel trok PVV-leider Wilders de afgelopen weken van leer tegen zijn –voormalige– rechters. „Ik heb het gevoel dat ik tegenover een collega van D66 sta”, sneerde hij, toen rechtbankvoorzitter Moors een „becommentariërende” opmerking maakte over Wilders’ beroep op zijn zwijgrecht.

Het is niet Geert Wilders die de bijl zet aan de wortels van de rechtsstaat, maar het OM dat door middel van uitlokking duizenden (RP: veelal valse) aangiften verzamelde. Het zijn de media en politici die deze gang van zaken luid en duidelijk aanmoedigden. Het is een wrakingskamer die weigert een rechter te wraken die zich in het openbaar, negatief over Wilders en zijn eerste proces uitlaat.

Voor de camera van tv-programma Nieuwsuur zei de PVV-politicus dat miljoenen mensen terecht geen vertrouwen in de rechtspraak meer hebben als hij wordt veroordeeld.

Hoe onafhankelijk en onpartijdig zijn rechters in Nederland? Speelt hun politieke voorkeur hun rol bij hun afwegingen in de rechtszaal?

Feit is in ieder geval dat magistraten duidelijk een links-liberale en seculiere politieke voorkeur hebben. Uit een recent onderzoek blijkt dat 31 procent van de toekomstige rechters en officieren van justitie dit jaar de voorkeur gaf aan D66 , tegenover 7 procent van de bevolking.

Doordat rechters van links-liberale snit „geen affiniteit” met orthodoxe christenen hebben, wordt die christelijke bevolkingsgroep „duidelijk in de verdediging” gedrongen, stelt Labuschagne, docent rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden.
Ook de orthodox-christelijke rechtsgeleerde mr. dr. Matthijs de Blois, verbonden aan de Universiteit Utrecht, heeft zorgen over het in verhouding hoge aantal rechters met een seculiere, links-liberale voorkeur.

Aankomende magistraten zijn links-liberaal in optima forma. D66 staat met stip op één, gevolgd door de PvdA en GroenLinks.

Een rechter moet recht spreken op basis van wetten, verdragen en jurisprudentie en niet op basis van persoonlijke/politieke overtuigingen!

http://www.rd.nl/vandaag/binnenland/grote-aantal-rechters-met-een-d66-achtergrond-baart-zorgen-1.574982

Advertenties