Wilders-vonnis vergroot de kans op staatsgreep

        Ik sluit me hierbij aan:
“Als bezorgde burger roep ik hierbij op het politieke en juridische Cordon Sanitaire op te heffen en luisterend te zoeken naar de zorgen van een groot nadenkend deel van de Nederlandse bevolking. Alleen op deze manier kunnen we maatschappelijke problemen oplossen en de polarisatie weer terugbrengen naar nuance.”

OpinieZ

De rechter heeft vrijdag gesproken en Wilders is schuldig, maar hoeft geen boete te betalen. Met deze gekunstelde oplossing heeft de rechtbank bewezen niet te kunnen besluiten. Vlees noch vis. En dat is zeer zorgelijk. Iedere verzwakking van de rechterlijke macht leidt namelijk tot een inbalans in de democratie.

Die onevenwichtigheid vergroot daarmee volgens een recente – zeer gedegen – Duitse wetenschappelijke studie de kans op een staatsgreep. Dat klinkt overtrokken, maar kan heel plausibel worden uitgelegd.

Onderzoek
De Duitse econoom prof. Martin Gassebner bracht in augustus 2016 een studie uit met de titel: “When to Expect a Coup D’État?“, waarin hij 164 landen heeft geanalyseerd van 1952 tot en met 2011. Aan de hand van 66 factoren kwam hij tot de conclusie dat staatsgrepen plaatsvinden in landen waarin politieke instabiliteit heerst, economische problemen zijn en een relatief kleine bevolking die maar langzaam groeit.

Er is weinig creativiteit voor nodig om te constateren dat…

View original post 531 woorden meer

Advertenties