Peiling: meerderheid van Nederland denkt dat Wilders’ veroordeling de PVV extra zetels gaat opleveren

wilders-peiling

Meer dan tweederde van de ondervraagden denkt dat het vonnis de PVV juist ten goede zal komen bij de verkiezingen.

De veroordeling van Geert Wilders vandaag heeft veel losgemaakt. Veel Nederlanders vinden het vonnis terecht, maar een meerderheid van 53 procent is ontevreden met de uitspraak. 50 procent van Nederland wilde dat Wilders werd vrijgesproken, blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond. Natuurlijk zijn dat vooral PVV-stemmers, maar ook een meerderheid van de 50Plus-kiezers en een groot deel van de VVD-stemmers had liever gezien dat Wilders werd vrijgesproken.

Dat is een weinig verrassend resultaat: 55 procent zag het sowieso al niet zitten dat Wilders werd vervolgd en vond dit een slechte beslissing van het OM. Maar wat is de weg vooruit nu Wilders toch is veroordeeld? Maar liefst 69 procent van de ondervraagden denkt dat de veroordeling de PVV extra zetels kan opleveren. Het vonnis toont immers aan, zo menen veel kiezers, dat de elite het voorzien heeft op Wilders. Alles wordt uit de kast getrokken om hem te dwarsbomen, terwijl hij simpelweg zegt wat heel veel Nederlanders denken.

Wilders staat al maanden bovenaan de peilingen en de afstand met de VVD, de nummer twee, is met tien zetels zeer groot. Als het vonnis Wilders inderdaad extra zetels oplevert, wordt die afstand alleen nog maar groter. Een overwinning van de PVV op 15 maart lijkt dus onvermijdelijk.

Nu het proces voorbij is, kan Wilders zich dus rustig gaan voorbereiden op de campagne en deze afsluiten met een klinkende overwinning. Zien we na 15 maart premier Wilders plaatsnemen in het Torentje? Als het aan de PVV-leider ligt, is dat moment bijna aangebroken.

http://www.dagelijksestandaard.nl/2016/12/peiling-meerderheid-van-nederland-denkt-dat-wilders-veroordeling-de-pvv-extra-zetels-gaat-opleveren/

Advertenties