Redt Donald Trump de Nederlandse gepensioneerden?

trump-economie

Een wonder, dat was het enige waar de pensioenfondsen een week geleden nog op konden hopen. Honderdduizenden Nederlanders dreigen per 1 april te worden gekort op hun pensioenuitkering. Nu krijgen ze steun uit onverwachte hoek: Donald Trump.

Sinds zijn verkiezing tot president van de Verenigde Staten zijn de rentes overal ter wereld aan het oplopen. Dat lijkt, naast alle zorgen over de radicale Republikein, in elk geval voor één groep in Nederland goed nieuws: de pensioengerechtigden.

Als gevolg van de extreem lage rekenrente zitten vier van de vijf grootste pensioenfondsen in de gevarenzone. Het beslissende moment is op 31 december. Dan moeten hun dekkingsgraden boven het minimumniveau van ongeveer 90 procent zitten. Is dat niet het geval, dan dreigt een verlaging van de pensioenen. In verkiezingsjaar 2017 is dat voor de regeringspartijen extra pijnlijk.

Dankzij de oplopende rente verdwijnen die problemen als sneeuw voor de zon. De afgelopen dagen steeg de Nederlandse 30-jaarsrente met 0,2 procent, naar 1,02 procent. Dat lijkt klein bier, maar het doet de dekkingsgraden al gauw met een paar procent toenemen. Menig pensioenfonds lijkt hierdoor gered – althans voor even.

Volkskrant

Advertenties