Hier een voorbeeld van de toekomst van uw kinderen!

kaaskop

Enige kaaskop in de klas!

SEGREGATIE- Op het Waterlant College in Amsterdam-Noord is Mees (13) de enige witte leerling van de klas. Na nog geen twee maanden halen zijn ouders hem van school. ‘Dit voelt als een nederlaag.’

Het kwartje viel pas toen Peter van der Lichte en Trudy Ditmeijer voor het eerst samen het Waterlant College in Noord binnen gingen. ,,Jullie moeten de ouders van Mees zijn”, werden ze hartelijk welkom geheten.

,,Ik dacht in al mijn naïviteit nog: hoe weten ze dat nou?” zegt Ditmeijer. ,,Pas later begreep ik dat dit kwam doordat Mees het enige jongetje was met blond haar en blauwe ogen.”

Mees had het advies vmbo-kader gekregen en kon kiezen tussen het Clusius College en het Waterlant College in Amsterdam-Noord. ,,Bij het Waterlant doen ze veel aan sport, dus dat leek ons de beste keuze voor Mees”, zegt Van der Lichte. ,,We hebben alleen maar naar het profiel van de scholen gekeken, geen moment naar de samenstelling. Siert ons dat nou niet?”

Tatta
Inmiddels erkennen ze een verkeerde keuze te hebben gemaakt. Het Waterland College bleek een zwarte school te zijn. Wat heet: Mees was het enige blanke kind in zijn klas. En al snel doodongelukkig.

Van der Lichte: ,,Mees is een sociaal jongetje, heeft twee grote broers, zit op voetbal, we wonen in De Banne, dus hij is echt wel wat gewend. Maar hij viel er compleet buiten. In de pauzes praatten zijn klasgenootjes Turks en Marokkaans. Hij werd uitgemaakt voor ‘tatta’, kaaskop en kut-Hollander. Dit was geen pesten door een paar kinderen, want dat kan Mees echt wel hebben, maar dit is, nou ja…” Ditmeijer valt hem bij: ,,Je wilt het woord niet graag gebruiken, maar het is discriminatie.”

Vorige week donderdag brak Mees thuis in huilen uit. Hij wilde niet meer naar school. Een dag later zaten zijn ouders aan tafel bij Margot Focke, de teammanager van de school. ,,Dat was heel prettig. In plaats van in de verdediging te schieten zeiden ze de situatie te begrijpen en te willen zoeken naar een oplossing. Voor ons stond die al vast: na de herfstvakantie zou Mees naar een andere school gaan.”

http://www.ad.nl/dossier-nieuws/enige-kaaskop-in-de-klas~a8e0a98a/

Advertenties