Drie Nederlanders neergestoken in Marokko door ‘verwarde man’

2003-05-28 10:58:00 Policemen stand at a roadblock checking the entrance of vehicles into Casablanca, 28 May 2003. The Moroccan parliament overwhelmingly adopted 27 May a controversial anti-terrorism law, which will stiffen penalties and ease police work in terrorism cases in the wake of multiple suicide bombings in mid-May.  AFP PHOTO ABDELHAK SENNA

Drie Nederlandse toeristen zijn dinsdag neergestoken in de Marokkaanse kuststad Casablanca. De politie kon snel ingrijpen, waardoor groter leed werd voorkomen.

De Nederlanders, een 57-jarige vrouw, haar 30-jarige zoon en een 27-jarige dochter, liepen dinsdagmiddag dichtbij de Hassan II-moskee in Casablanca – een van de grootste moskeeën ter wereld – toen een 28-jarige man hen aanviel met een mes. Ze raakten ernstig gewond, maar zijn niet in levensgevaar, meldt het Marokkaanse persbureau MAP. De dader ‘dook vanuit het niets op,’ zegt een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Politie kon snel ingrijpen
Politieagenten die toevallig in de buurt waren, probeerden de man te overmeesteren. Daarbij werd een agent geraakt in zijn been, schrijft de politie van Casablanca in een statement. Wel konden verdere slachtoffers worden voorkomen.

De dader kwam ‘verward’ en ‘hysterisch’ over, aldus de politie, die nog onderzoek doet naar de precieze identiteit en het motief van de man. Hij bleek twee messen bij zich te hebben, die in beslag zijn genomen. De slachtoffers zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Grote dreiging van jihadisten
Marokko – een populaire vakantiebestemming onder Nederlanders – kampt de laatste maanden met een hoge terreurdreiging. Maandag nog werd een terreurcel van Islamitische Staat (IS) opgerold.

Tien vrouwen werden opgepakt. Ze zouden van plan zijn geweest om aankomende vrijdag bomaanslagen uit te voeren in onder meer Rabat en Tanger.

Elsevier.

Advertenties