Stiglitz: ‘Schaf de euro af, om de EU te redden!

stiglitz

Remember? Dit hebben wij realisten al vanaf het begin gezegd!

Dat het Europese economische herstel na de financiële crisis zo langzaam gaat, is te wijten aan de euro. Volgens de Nobelprijswinnaar en voormalig hoofdeconoom van de Wereldbank Joseph Stiglitz heeft de munteenheid meer kwaad dan goed gebracht, en moet de euro nu worden geschrapt.

Sterker nog, als de euro niet wordt afgeschaft, kan de Europese Unie niet worden gered. ‘Er moet meer of minder EU-invloed in Europa komen,’ zegt Stiglitz in een uitzending van Buitenhof. ‘Dit halverwege-gedoe werkt echt niet.’

Euro bedreigt de toekomst van Europa’
De Amerikaanse econoom heeft vaker uitgehaald naar de euro. In zijn Boek, De Euro: hoe een gemeenschappelijke munt de toekomst van Europa bedreigt, noemt hij de euro een ‘tragische mislukking’, en de grondleggers van de munt hebben niet goed nagedacht over de fundamentele tekortkomingen.

Een van die tekortkomingen is het feit dat de euro de klappen van de financiële crisis van 2008 niet kon opvangen. ‘Als je een gemeenschappelijke munt hebt, neem je twee belangrijke aanpasmechanismen weg. Met een wisselkoers en de rente kan een economie klappen incasseren als deze wordt geraakt door een enorme schok, zoals tijdens de crisis het geval was.’

Niet alleen werden deze mechanismen weggehaald, maar er werd ook niets voor in de plaats gebracht. ‘Sterker nog, je maakt het jezelf nog moeilijker met convergentiecriteria en de drieprocentregels,’ aldus Stiglitz. De euro zou Eurozone-landen dichter bij elkaar moeten brengen en de economieën versterken. Maar in Europa is juist een grotere breuk ontstaan tussen welvarende landen en landen die het moeilijk hebben.

Elsevier

Advertenties