EU heeft ineens haast met visumvrij reizen voor Turken

EU BUIGT VOOR ERDOGAN! DE MILJARDEN EURO’S OMKOOPGELD STAAN AL KLAAR!

erdogan-jump

And don’t forget: pay before you jump!

Meer dan 650 miljoen euro is al overgemaakt. Dat geld wordt onder meer gebruikt om Syrische vluchtelingen in Turkije te voorzien van een soort basisinkomen.

In een statement schrijft de Europese Commissie woensdag dat Turkije en de EU samen ‘praktische oplossingen gaan zoeken om de wettelijke en procedurele veranderingen te voldoen’. Het doel, zo stelt de Commissie, is om visumvrij reizen voor zo’n 75 miljoen Turken ‘zo snel mogelijk’ te regelen.

Officieel moet Turkije aan 72 voorwaarden voldoen, voordat de beloofde visumliberalisering kan worden ingevoerd. Woensdag bracht de Europese Commissie in een rapportage naar buiten dat Turkije nog steeds op 7 punten verbeteringen moet doorvoeren. Er is de afgelopen maanden geen enkele vooruitgang geboekt, aldus de Commissie.

Hulp voor én geld naar Turkije
Die wetten waren lang een heikel punt voor de Europese Unie, omdat ze worden gebruikt door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om zijn tegenstanders de mond te snoeren. De Raad van Europa, de mensenrechtenorganisatie niet te verwarren met de Europese Raad, zal Turkije bijstaan om de wet zo aan te passen, dat het voor Europa aanvaardbaar is.

Woensdag had de Commissie nog meer goed nieuws voor de Turken. Van de 3 miljard euro die was beloofd als onderdeel van de migratiedeal, is 2,2 miljard euro bij elkaar gesprokkeld.

Afshin Ellian schreef in mei over het akkoord tussen de EU en Turkije: Dit is een zelfmoordpact met een tiran!”  (RP: kranzinniger kan het niet: een zelfmoord die wij ZELF moeten betalen!)

Elsevier