Wilders op alle punten vrijgesproken!

niet-bevestigd

PVV-leider Geert Wilders is donderdag door de rechtbank van Amsterdam vrijgesproken van het beledigen van moslims, het aanzetten tot haat en het aanzetten tot discriminatie.

 Zowel de verdediging als het Openbaar Ministerie (OM) had algehele vrijspraak geëist.

”Dit is niet zozeer een overwinning voor mijzelf, maar een overwinning voor de vrijheid van meningsuiting.” Aldus reageerde Wilders. ”Je mag islamkritiek hebben, mij is de mond niet gesnoerd”, zei de PVV-voorman.

De aanklachten waren gebaseerd op anti-islamitische uitspraken in diverse media en in de film Fitna.

”Er valt een enorme last van me af”, aldus Wilders, die het strafproces met zichtbare tegenzin heeft ondergaan. ”Zo’n proces kost heel veel energie, geld. Ik kan me nu weer helemaal op de politiek gaan richten.” Wilders noemde de vrijspraak ”het enige juiste vonnis”.

Een algehele vrijspraak door de rechtbank betekent hoogstwaarschijnlijk het definitieve einde van de zaak-Wilders, omdat hoger beroep dan niet voor de hand ligt. Eigenlijk wilde het OM de PVV-leider niet vervolgen, omdat hij zijn uitlatingen in het kader van het maatschappelijk debat zou hebben gedaan.

Als basis voor de vrijspraken gebruikte de rechtbank een uitspraak van de Hoge Raad uit 2009. Het hoogste rechtscollege heeft daarin al de richtlijn vastgesteld dat uitlatingen over een godsdienst niet strafbaar zijn.

Verheugd

Wilders toonde zich verheugd over het feit dat met deze rechterlijke uitspraak islamkritiek in Nederland mogelijk is gebleken. ”Die kritiek is nodig”, vindt hij. Dat de rechtbank een aantal van zijn uitlatingen heeft gekwalificeerd als grof en denigrerend, deert Wilders niet. ”Het was soms ook de bedoeling om grof en denigrerend te zijn. Dat moet kunnen. Je moet in het politiek debat kunnen zeggen wat je wil.”

http://www.nu.nl/binnenland/2546986/algehele-vrijspraak-