Ondanks extra mankracht faalt UWV in wegwerken fraude!

uwv-zwart

Het UWV beloofde vorig jaar om de enorme stapel van uitkeringsfraudezaken voor 1 juli terug te brengen van 73.000 tot 20.000. Dat is de instantie niet gelukt.. (RP. Terugbrengen tot 20,000? Waarom niet helemaal?)

Dat meldt dagblad Trouw zaterdag op basis van een managementrapportage van de afdeling handhaving van het UWV. Een groot aantal meldingen werd bovendien niet onderzocht: ‘Het terzijde leggen van fraudemeldingen lijkt inmiddels een standaardwerkwijze,’ schrijft de krant.

Hapering in het systeem zorgde voor nieuwe meldingen
Volgens de uitkeringsinstantie komt dat door een hapering in het systeem, ‘een hiccup’ volgens een woordvoerder. Hierdoor doken er deze zomer opeens 21.000 meldingen op van mogelijke uitkeringsfraude, waardoor de werkachterstand ‘in één klap werd verdubbeld’.

Doordat de medewerkers bij het UWV drug bezig waren met het wegwerken van bestaande werkvoorraden, is het ontbreken van deze signalen niemand opgevallen.

Vorig jaar werd bekend dat het UWV met een achterstand van 73.000 fraudemeldingen kampte. Minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken greep in: er moesten 50 extra mensen aan het werk bij het UWV, en daarmee moest de achterstand binnen een half jaar teruggebracht worden naar 20.000.

Het aantal opgepakte meldingen daalde echter maar langzaam, en wederom besloot het UWV om duizenden meldingen terzijde te leggen. Vorig jaar zei de instantie dat het een eenmalige actie betrof om 1500 fraudemeldingen als ‘niet onderzoekswaardig’ te bestempelen, omdat de werkvoorraad te groot was. Daarnaast was het volgens de instantie niet zo erg, omdat bijvoorbeeld anonieme meldingen vaak toch niet tot een boete leiden. Dit jaar werden er meer dan 30.000 signalen als niet onderzoekswaardig afgedaan.
(RP: Niet zo erg??? Wat zijn dit voor onbekwame Nitwits?)

Lees hier verder:
Elsevier

RP: Ze hebben wel de tijd om legale uitkeringsgerechtigden zo veel mogelijk te dwarsbomen!

Advertenties