Nederland betaalde in 2015 relatief het meest aan EU

RP: Met andere woorden: Nederland is het domste land van Europa!

nederland-grootstebetaler

Nederland was in 2015 een van de landen die per saldo het meeste betaalden aan de Europese Unie, samen met Duitsland en Groot-Brittannië. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Europese Commissie, die ‘Brussel’ zo stilletjes mogelijk naar buiten heeft laten komen.

Het EU-budget had in 2015 een omvang van 145 miljard euro, grotendeels betaald door de 28 lidstaten. Meer dan een derde van dat geld gaat op aan landbouwsubsidies.

Duitsland droeg het meeste bij, zo’n 24,3 miljard euro, blijkt uit de jaarlijkse begroting. Net als in 2014 spant Duitsland ook de kroon als het gaat om het negatieve nettoresultaat, dat wil zeggen: de uitgaven aan het EU-budget minus de inkomsten van Europese fondsen en subsidies. De Duitsers betaalden in 2015 14,3 miljard euro meer dan ze binnenkregen uit Brussel.

Nederland betaalt flink aan ‘Brussel’
Nederland staat met een bijdrage van 5,8 miljard euro en een nettoverlies van 3,7 miljard euro op een vierde plek van grootste betalers. Als bij de cijfers rekening wordt gehouden met de grootte van het Bruto Binnenlands Product van de individuele lidstaten, betaalt Nederland zelfs het meest: 0,54 procent van het BBP ging in 2015 naar Brussel. Dat komt neer op zo’n 217 euro per Nederlander. Zweden staat in die lijst op plaats twee, Duitsland op drie.

De rekening uit Brussel zal de komende jaren omhoog gaan, door het geplande vertrek van Groot-Brittannië uit de Unie. De andere lidstaten moeten de contributie van de Britten onder elkaar verdelen. Omdat Groot-Brittannië zelf een nettobetaler is, zal dat naar verwachting tot hogere kosten leiden, ook voor Nederland.

http://www.elsevier.nl/economie/achtergrond/2016/08/nederland-tussen-landen-die-in-2015-meeste-betaalden-aan-eu-337637/

HOOG TIJD VOOR:  nexit-nu

Advertenties