Hoe een Nederlandse (Marokkaanse) bende honderd Duitse geldautomaten kraakte

RP: Opm. het woord tussen haakjes is in het originele artikel weggelaten!

meer.meer

De Duitse grensprovincies worden geteisterd door een bende die dit jaar al meer honderd plofkraken wist uit te voeren. De politie maakt jacht op 250 Nederlanders van Marokkaanse afkomst.

De afgelopen maanden werd melding gedaan van meer dan tachtig plofkraken in Noordrijn-Westfalen, en nog eens zo’n dertig in Nedersaksen. Daarmee zijn de aantallen van het hele vorige jaar al overtroffen. De Duitse politie zegt een grote groep Nederlandse Marokkanen uit de regio Utrecht en Arnhem in het vizier te hebben.

Gerlof Leistra in 2014 over criminaliteit onder Marokkaanse Nederlanders: Jonge Marokkanen moorden voor merkkleding

Nederlandse ‘Audi-bende’ gaat professioneel te werk
De Nederlanders met Marokkaanse roots staan bekend om hun liefde voor snelle auto’s en worden door de politie de ‘Audi-bende’ genoemd. Ze wijken af naar Duitse grensprovincies, nu het in Nederland, België en Frankrijk moeilijker is gemaakt om pinautomaten open te breken.

‘Dit zijn professionals,’ zegt een woordvoerder van de politie in Noordrijn-Westfalen zondag. De werkwijze van de criminelen: ze rijden ’s nachts naar een geldautomaat, vullen die met gas en laten de automaat ontploffen. Ze stoppen het geld binnen een paar minuten in zakken en dozen en vluchten met snelheden tot 250 kilometer per uur naar de Nederlandse grens.

Levensgevaarlijke acties op de Duitse snelwegen
Dat loopt niet altijd goed af. De afgelopen maanden zijn verscheidene daders overleden bij verkeersongelukken. Zo botste een Audi begin maart rond Emsland op een vrachtwagen en crashte de auto tegen een boom. Een man uit Utrecht overleed ter plekke, twee anderen raakten zwaargewond. De politie vond een vuilniszak vol met geld in de auto. Ook wisten de Duitse autoriteiten de afgelopen maanden een handvol Nederlandse criminelen op te pakken.

Asscher: relschoppers Ede zijn Nederlanders, geen Marokkanen

Maar om de bende definitief te stoppen heeft de Duitse politie een speciale onderzoekseenheid opgericht. Daarbij krijgen ze ook hulp van Nederlandse politie, die veel van de daders kent.

Bende van familieleden en mensen die elkaar hebben leren kennen op straat
Een woordvoerder van de Nationale Politie zegt tegen het Duitse tijdschrift Focus dat veel van de criminelen familieleden zijn, terwijl anderen elkaar op straat hebben leren kennen. Het zijn vrijwel uitsluiten mannen tussen de 20 en 30 jaar. De bende begon met het plegen van kleine misdaden, maar richtte zich op steeds grotere doelen.

Ook Duitse banken doen hun best hun geldautomaten beter te beschermen van plofkraken, die al miljoenen euro’s aan schade hebben veroorzaakt.

Elsevier.

Welke mega-idioten willen meer hiervan in dit land?