ISIS verspreidde voor aanslag Nice onrustwekkende video

EXPLOSIEVEN2

Een beeld uit de propagandavideo: een truck gevuld met explosieven.

“Vul jullie auto’s met benzine.” Zo klinkt het in een propagandavideo die Islamitische Staat (ISIS) heeft verspreid tijdens de ramadan. De terreurorganisatie roept zijn volgers op om aanslagen te plegen met auto’s en vrachtwagens, zoals donderdagavond is gebeurd in Nice.

Het centrum voor het onderzoek van gewelddadig extremisme heeft de beelden onderzocht. In de video, die in dezelfde stijl is gemaakt als vorige propagandavideo’s van ISIS, is onder meer te zien hoe een jihadi zich klaarmaakt om op een mensenmassa in te rijden in Australië. “Vul jullie auto’s met benzine”, luidt de instructie.

“Er zijn ook realistische beelden van aanslagen in enkele steden: een aanslag met bomgordel in New York, een sluipschutter in Londen, een terroristische cel die zich voorbereidt in Duitsland en de bestuurder van een SUV op een menigte gaat inrijden in Australië”, zeggen de onderzoekers. Ook Rome en Parijs worden in de video geviseerd door ISIS.

Daarnaast wordt er ook een truck met explosieven getoond, net zoals beelden van Amerikaanse soldaten die worden onthoofd door jihadi’s.

De video, die werd vrijgegeven tijdens de ramadan, is dus slechts enkele weken voor de aanslag van Mohamed Lahouaiej Bouhlel in Nice verspreid. Die terroristische actie toont opvallende gelijkenissen met enkele beelden uit de video.

Ook in september 2014 had Abou Mohammed al-Adnan, woordvoerder van Islamitische Staat, de “soldaten van het kalifaat” opgeroepen om met alle middelen de doelen aan te vallen.

“Vertrouw op Allah en vermoord ze op eender welke manier”, verklaarde hij in een meertalige boodschap. “Als je geen wapens hebt, sla hun hoofd dan in met een steen, dood hen met een mes of verpletter hen met je auto”, klonk het toen.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160716_02387836