Nog bijna 1000 euro per persoon tegoed van Rutte!

Syp

Geplaatst op 12 juli, 2016 door Syp Wynia

Rond het Binnenhof in Den Haag staat al maanden alles in het teken van de volgende verkiezingen, het volgende regeerakkoord en het volgende kabinet. Topambtenaren schrijven rapporten over wat politici in de periode tot 2022 moeten gaan doen.
In een van die rapporten staat dat het volgende kabinet niet hoeft te bezuinigen, maar ook niet extra uit hoeft te geven. Waar niemand het over heeft, is dat de kabinetten-Rutte vanwege het eerdere gat in de begroting ook de belastingen met 20 miljard per jaar hebben verhoogd, onder meer door de btw-verhoging in 2012. Van die 20 miljard is inmiddels weer 5 miljard teruggedraaid. Over de resterende 15 miljard aan crisisbelasting spreekt niemand.

Menigeen herinnert zich het ‘tijdelijke’ Kwartje van Kok, dat nooit werd teruggedraaid. Maar niemand lijkt te beseffen dat Nederland na de kabinetten-Rutte jaarlijks nog bijna 1000 euro per Nederlander (15 miljard euro gedeeld door 17 miljoen inwoners) meer belasting betaalt dan daarvoor. Over de 1000 euro belastingverlaging die Rutte per huishouden in het vooruitzicht stelde hebben we het dan nog niet eens.
Ik schreef er over in het Zomernummer van Elsevier [premium]

• In Amsterdam-Zuid schuren socialisme en egoïsme
Een eeuw geleden kregen progressieve topambtenaren het samen met progressieve politici het voor elkaar om in Amsterdam-Zuid het beste van twee werelden voor zichzelf neer te zetten. Ze bouwden met subsidie die bedoeld was voor arbeiderswoningen een fijn complex met royale huurhuizen voor de hogere middenklasse. Anders dan bij woningwetwoningen voor arbeiders, gold voor deze huurwoningen van ambtenaren en hoogleraren juist weer wel een gunstige erfpachtregeling.
En toen er gerenoveerd moest worden, kwam er ook weer subsidie. De eigenaren-huurders van de Harmoniehof en omgeving delen ook weer uit de winst uit deze huurwoning-onderneming. En niemand van buiten komt er in, alleen kinderen van de bevoorrechten.
Het wrikt allemaal een beetje, daar in Amsterdam-Zuid. Individualisme tegen collectivisme, socialisme en egoïsme – van die dingen. Maar binnenkort komen dan toch ook de eerste echte allochtonen. Uit Syrië. Wel hoogopgeleide Syriërs, gelukkig. Dat heeft de gemeente beloofd.
Ik schreef een reportage over een eeuw Ons Soort Mensen in de Harmoniehof

• Het is de immigratie, stupid
Ook in Groot-Brittannië komt veel van de afkeer jegens de Europese Unie van de afkeer van immigratie. Het is niet altijd terecht om de EU daar verantwoordelijk voor te houden. Maar vaak ook wel.
Ik schreef er een column over voor Elsevier

http://www.sypwynia.nl/nog-bijna-1000-euro-p-p-tegoed-van-rutte/

Advertenties