EU zet migratieplan gewoon door, ‘ondanks Brexit en weerstand’

European Commission President Jean-Claude Juncker addresses the media at the European Commission headquarters in Brussels, Wednesday, Nov. 12, 2014. European Commission President Jean-Claude Juncker defended himself against allegations he should have done more to counter tax practices in his country that are widely seen as having sheltered many multinationals and the super rich from paying more taxes in their home nations.

Juncker

De Europese Commissie denkt er niet over om een nieuw migratiebeleid op te stellen naar aanleiding van het aanstaande Britse vertrek uit de Europese Unie. Sommige (vooral Oost-Europese) landen menen dat de massamigratie van de afgelopen tijd de grootste katalysator is geweest voor de Brexit-stem in Groot-Brittannië.

Er worden geen plannen gemaakt om het Europese migratiebeleid aan te passen, zegt EU-Commissaris Dimitris Avramopoulos.

‘Hoewel de uitkomst van het Brexit-referendum wel uitnodigt tot zelfreflectie op sommige kernpunten van de EU, blijven we wel bij onze vluchtelingenstrategie,’ zegt Avramopoulos in een interview met Politico. ‘Migratie is een van de tien topprioriteiten van de EU en dat gaat niet veranderen’.

Daarnaast zal de Europese Commissie er bij EU-lidstaten op blijven aandringen om migranten op te nemen, en wordt er meer gedaan om het asielbeleid EU-breed te uniformiseren, zegt Avramopoulos.

Hiermee herhaalt hij in feite eerdere woorden van commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, die eerder deze maand zei dat er geen nieuw migratiebeleid zal worden gemaakt, maar dat de EU zich zal richten op het voortzetten van het beleid dat al gemaakt is.

Migratie heeft Brexit-referendum beïnvloed

De Britse premier David Cameron zei tijdens een persconferentie over het Britse referendum, dat Europese migratie van grote invloed is geweest op de uitkomst. Dat ging wel voornamelijk om migratie vanuit andere EU-landen, oftewel EU-migratie.

Miljoenen inwoners uit EU-lidstaten, vooral uit Polen, vertrokken de afgelopen jaren naar het Verenigd Koninkrijk om daar te werken. Het Leave-kamp betoogde tijdens de referendumcampagne dat het Verenigd Koninkrijk weer zelf de mogelijkheid krijgt een eigen migratiebeleid uit te stippelen.

De Britten hebben in vergelijking met andere lidstaten echter relatief weinig last van de Europese regels. Groot-Brittannië werd bijvoorbeeld niet opgenomen in het Europese herverdelingsplan, waarbij binnenkomende migranten via een quotasysteem worden verdeeld over de verschillende lidstaten.
Herverdelingsplan blijft weerstand oproepen

Het herverdelingsplan komt maar niet van de grond, mede door de grote weerstand vanuit Centraal- en Oost-Europese EU-landen. Zo heeft de Hongaarse premier Viktor Orbán bijvoorbeeld een referendum onder de eigen bevolking afgekondigd over het verdeelplan van de EU. Het Hongaarse referendum wordt in oktober gehouden.

Ondanks de weerstand willen Juncker en consorten het plan, dat bindend is voor alle staten, doorzetten.

Lees hier verder:
Elsevier.

 

Advertenties