Wil Nu heeft gelijk gekregen!

verpleeghuis

Gisteren is duidelijk geworden dat onze beweging Wil Nu gelijk heeft gekregen in haar voorspelling, wat er de afgelopen jaren gebeurd is binnen de ouderenzorg. Het is diep treurig dit te moeten concluderen.

Prestaties tientallen verpleeghuizen onder de maat.
Een groot aantal verpleeghuizen kan de zorg voor ouderen niet goed aan. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg in een rapport over 150 verpleeghuisinstellingen. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) noemt de situatie er onacceptabel en wil dat de verpleeghuizen verbeteren of sluiten. De Tweede Kamer wil een debat over de toestand.

Lees hier het hele artikel:
http://www.ad.nl/dossier-nieuws/prestaties-tientallen-verpleeghuizen-onder-de-maat~a8e0cd57

Met de intrede van de management cultuur begin jaren negentig en de invoering van de zorgzwaarte pakketten in 2010 mocht je verwachten dat de nodige misstanden zich zouden voordoen. Ik heb in 2010 zowel de Tweede Kamer, het Ministerie van VWS als ook het bureau die dit ontwikkelde hiervoor gewaarschuwd. Onze waarschuwingen werden terzijde geschoven en men keek het weg.

In mijn boek: De puinhopen van de Nederlandse politiek”
staat haarscherp weergegeven hoe wij er tegenaan gekeken hebben. De gehele politiek mag zich schamen, dat men niet beter heeft nagedacht en dat vele verpleeghuizen niet in staat zijn de juiste zorg te leveren.
Met lapmiddelen zal men het niet oplossen. Het roer moet echt om. Weg met de management cultuur plus de huidige financiering in zorgzwaarte zal afgeschaft moeten worden.

Vandaag zal bekend worden welke instellingen allemaal falen. Echter oplossingen zullen moeilijk worden, aangezien vele zorginstellingen inmiddels gesloten zijn en de sociale woningbouw is afgebroken.
Inderdaad is het betreurenswaardig dat Wil Nu in alles gelijk heeft gekregen met als uitkomst een doodzieke patiënt in deze de ouderenzorg en als dank de huidige politiek, die hier verantwoordelijk voor is.

Arjan Gelder
Voorzitter Wil Nu.
http://www.wilnu.nu

 

Advertenties