Check out anytime you like, but you can never leave!

Hotel.Calif.

Na de aanvankelijke euforie bij EU-critici blijkt nu, een week na de uitslag van het referendum over het Engelse lidmaatschap van de EU, dat een Brexit nog helemaal niet vanzelfsprekend is. Het is zelfs de vraag of de uittreding überhaupt door zal gaan.

Net als ons referendum over het Associatieverdrag met Oekraïne is het Britse referendum slechts een raadgevend referendum. Natuurlijk heeft David Cameron in zijn race om het premierschap allerlei consequenties verbonden aan de uitslag. Hij stelde onder andere dat een stem voor uittreding onmiddellijk zou worden opgevolgd met het starten van aan Artikel 50 procedure. Inmiddels weten we dat die procedure nog wel even op zich kan laten wachten.

Done deal
Een Artikel-50 procedure leidt niet vanzelfsprekend tot een done deal. Er is voor het verlaten van de Unie toestemming nodig van de regeringsleiders van de EU met een gekwalificeerde meerderheid. Mogelijk houden de regeringsleiders – wellicht daartoe aangespoord door de opvolger van Cameron – de Brexit tegen. Is de kans groot? Geen idee. Is de kans aanwezig? Jazeker.

De EU doet me daarom denken aan een passage uit de song Hotel California:

You can check out any time you like;
But you can never leave!

https://opiniez.com/2016/06/30/check-out-anytime-you-like-but-you-can-never-leave/