Brexit: Hoe zuur zijn de druiven?

zure druien

Citaten over Brexit

TPO: 
‘Politici en commentatoren hebben openlijk het referendum veracht’
De Britten hebben mogen ondervinden wat het betekent om als volk een werkelijk belangrijke keuze te maken. Dat zullen ze niet snel vergeten. En ze zullen ook niet vergeten dat dit democratische recht de politieke klasse heeft doen trillen van angst.

Opinez: 
De EU-elite is een labiel, bang clubje
Vandaag kunnen we nagenieten – en dat is niet alleen omdat de uitslag mij bevalt. Dit is hoe het voelt om in een democratie te leven.”
Democratie is een eng woord in EU-kringen en mensen die over hun eigen zelfbeschikkingsrecht een referendum houden zijn een nachtmerrie voor Brussel. En dat is vreemd. De EU is toch het paradijs? De EU heeft de parlementen van de natiestaten toch tot nul gereduceerd? De EU is toch actief bezig om via de Main Stream Media het Europese Volk (idee-fixe in Brussel) tot een tot murw geslagen eenheidsworst te maken?
Dus waarom doen de EU en haar vazallen toch zo moeilijk om een Brexitje dat volgens het eigen EU-zelfvertrouwen kansloos had moeten zijn? Het antwoord is: de macht van het Volk. De EU weet donders goed dat de macht van het Volk kan leiden tot revoluties waar de cake-etende elite niet echt op zit te wachten.

Er staat te veel op het spel voor de elite in Brussel. Zo simpel is het en dan gaat het niet om uw belang, maar om het belang van de EU-oligarchen zelf.

NRC: 
Eurofielen: waarom toch zo slordig met de feiten? Waarom manipuleert u rapporten, sjoemelt u met cijfertjes en marchandeert u met beloftes? Als het gelijk echt aan uw kant staat, als de ‘redelijkheid’ van het project en de domheid van de tegenstanders echt zo duidelijk waren, dan hoeft u toch geen angst te hebben voor onderzoek, voor openheid, voor transparantie?

Onlangs flikte het opnieuw een ‘Coen Teulingsje’ door publicatie van een rapport waaruit moest blijken hoe desastreus een Brexit voor de Nederlandse economie zou zijn. Uittreding van het Verenigd Koninkrijk zou Nederland 10 miljard euro kosten, oftewel duizend euro per persoon. Duidelijke taal!
Wie de studie echter nader onderzoekt, stuit op een schokkend allegaartje onwetenschappelijke beweringen, cirkelverwijzingen en gissingen.

U bent toch zo ‘hoog opgeleid’? Kijk dan ook eens kritisch naar de eigen feiten. We spreken elkaar vast snel weer – bij het debat over een NEXIT bijvoorbeeld. We verheugen ons.

Tja hel volk blijkt toch slimmer dan dat de Eurofielen dachten!