‘Politie verijdelt aanslag op EK-wedstrijd België’!

politieagentenbrussel

De Belgische politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag twaalf terreurverdachten opgepakt. Zij wilden dit weekend toeslaan in ‘de omgeving van’ Brussel, maar hadden het waarschijnlijk ook gemunt op supporters tijdens de wedstrijd tussen België en Ierland.

Die is zaterdagmiddag om 15.00 uur in Bordeaux. Volgens Het Nieuwsblad was het supportersdorp voor de Rode Duivels in Brussel een van de doelwitten. Het merendeel van de verdachten werd opgepakt in Brussel en omgeving.

Huiszoekingen
Volgens het Belgische federale parket was ‘onmiddellijke tussenkomst’ noodzakelijk. De verdachten zouden deel hebben uitgemaakt van een terreurcel die aanslagen voorbereidde en ook over de middelen en wapens beschikte om dit uit te voeren. Er werden op veertig plekken in 16 verschillende gemeenten huiszoekingen gedaan, maar er werden geen wapens of explosieven aangetroffen.

Ministers
Eerder op zaterdag meldde de Belgische coördinator terrorismebestrijding (OCAD) dat vier kopstukken van de Belgische regering mogelijk doelwit zijn van een aanslag. Deze arrestaties houden daar geen verband mee.

Het OCAD zegt ‘serieuze aanwijzingen’ te hebben voor voorbereidingen op een aanslag op de Belgische premier Charles Michel, minister van Binnenlandse Zaken Didier Reynders, en de ministers Jan Jambon van Binnenlandse Zaken en Koen Geens van Justitie. De vier bewindslieden staan sinds vrijdagavond onder bijzondere bescherming van de politie. Zij worden minstens een week lang extra beveiligd.

Waar de dreiging precies vandaan komt wil het OCAD niet zeggen. Ook zegt de terreurbestrijder niet hoe serieus de dreiging moet worden genomen.

Elsevier

Advertenties