‘Egyptische terreurcel plande aanslag in Amsterdam’

Samir

Een Egyptische terreurcel die eind april is opgerold in Roosendaal was bezig met het voorbereiden van een aanslag in Amsterdam.

Dat blijkt althans uit een uitzending van het tv-programma Onder de radar, waarin documentairemaker Jessica Villerius meegaat met arrestatieteams in heel Nederland. Bronnen zouden echter aan de Volkskrant melden er geen bewijs is van een geplande aanslag in Amsterdam.

In de uitzending van woensdagavond kwamen de arrestaties van de twee terreurverdachten aan bod. Het gaat om de 57-jarige Samir O. en een 35-jarige jihadstrijder uit Egypte zonder vaste woon- of verblijfplaats.

Vanuit de woning van O. in Roosendaal zou het duo bezig zijn geweest een aanslag voor te bereiden in Amsterdam. De politie had daarover een tip gekregen uit het buitenland. Het is niet duidelijk wat voor aanslag zij zouden hebben beraamd, en op welk Amsterdams doel.

Financier
O., die staat ingeschreven in België, zou financier zijn van de jihad. Hij voorzag in het onderhoud van de 35-jarige Egyptenaar die illegaal in Nederland verbleef. Hij is al eerder opgepakt en uitgezet naar Egypte. Daarna is hij met een vals Syrisch paspoort als vluchteling via de Balkanroute weer naar Nederland gekomen om een aanslag te plegen.

Op O.’s zolder trof de politie een tas met ruim een ton cash aan. Ook werd een substantie gevonden die volgens het tv-programma explosief zou zijn, zoals de politie al vermoedde.

Er is ook een inval gedaan in de shoarmazaak waar O. manager is. De van oorsprong Egyptische eigenaar was ten tijde van de inval op vakantie, maar is later alsnog aangehouden. Het is onduidelijk wat zijn rol is.

Het OM wil niets zeggen over de zaak. Formeel zijn de twee aangehouden in verband met een onderzoek naar witwassen, mensenhandel en verboden wapenbezit.

Parool