Censuur of rechtmatig? Facebook zet aanval in op rechtse pagina’s

facebook1

Facebook heeft de afgelopen maanden geprobeerd verschillende populaire nationalistische Facebookpagina’s van het sociale netwerk te verwijderen. Beheerders betichten Facebook van politieke motieven, tegenstanders zeggen dat op de pagina’s sprake is van haatzaaien.

Pagina’s als ‘Steun de PVV’, ‘Liefde voor Holland,’ en ‘Ik doe GEEN aangifte tegen Wilders’ werden de afgelopen tijd meermaals geblokkeerd door Facebook. Samen hadden de pagina’s, waar veelal wordt gediscussieerd over nieuwsberichten die gaan over migratie, de islam, de EU en ouderen, zo’n 200.000 likes. De pagina’s worden vaak opnieuw aangemaakt, waarna Facebook weer ingrijpt.

Aanval
Tegen NRC zeggen de beheerders van de pagina’s dat het een ‘gecoördineerde aanval’ is van ‘andersdenkenden’. Op pagina’s als ‘Stop de racistische pagina’s’ wordt opgeroepen om rechtse Facebookgroepen te rapporteren aan het sociale netwerk. Ook worden beheerders van de pagina’s met naam en toenaam genoemd.

Facebook wil niet reageren op individuele gevallen, en zegt alleen dat ze elke maand een miljoen meldingen krijgen over pagina’s, omdat die bijvoorbeeld aanstootgevend of racistisch zouden zijn.

De hoogoplopende discussies op de pagina ‘Steun de PVV’ kwamen al eerder in het nieuws. Het Openbaar Ministerie (OM) onderzocht, na het ontvangen van meerdere aangiftes, de reacties op een bericht over een brandbom op een Zweedse moskee. De reacties zouden opruiend en discriminerend zijn en uiteindelijk werden acht geldboetes uitgedeeld.

Elsevier