Tweede Kamer wil dat ouderen gewoon blijven solliciteren

De Tweede Kamer voelt weinig voor een algemeen ‘pardon’ voor oudere werklozen.

ouderen sollicitatie

55-plussers afschrijven doet onrecht aan hun kwaliteiten
De politiek ziet geen heil in opheffing van de sollicitatieplicht voor 60-plussers, maar enige coulance is nodig. Het streven is dat iedereen betaald werk heeft. “Mensen boven de 55 jaar afschrijven doet onrecht aan hun grote kwaliteiten en waarde voor de samenleving”, meent D66. Maar iemand die een paar jaar van de pensioenleeftijd zit, moet je niet achter de broek zitten, meent de PvdA.

Arbeidssocioloog Jan Cremers (Universiteit Tilburg) en het CNV bepleitten gisteren in Trouw afschaffing of in ieder geval versoepeling van de sollicitatieplicht. Oudere werklozen moeten zoeken naar een baan, maar zij worden vaak niet aangenomen. Onthef hen van die vernederende taak of geef werklozen die vrijwilligerswerk doen een vrijstelling van de plicht om op vacatures te reageren, stellen Cremers en het CNV.

Vermeij bepleit maatwerk: “De ene 60-plusser is de andere niet.” En 55-jarigen geen sollicitatieplicht meer geven, dat is te jong, denkt de PvdA. Zelfs GroenLinks is niet voor het loslaten van de sollicitatieplicht. Linda Voortman meent dat gemeenten en het uitkeringsorganisatie UWV meer vrijheid moeten krijgen om ieder geval te beoordelen.

Asscher komt nog dit voorjaar met een ‘actieplan’ om de werkloosheid onder 50-plussers te bestrijden. Hij hoort vaak over ‘de frustratie van het vele brieven schrijven en vervolgens korte afwijzingen ontvangen’, zei hij onlangs. De PvdA vroeg eerder aan de minister hoe hij denkt over de sollicitatieplicht voor 60-plussers. Asscher moet daar nog op reageren. Zijn plan, zegt Asscher, zal ‘ambitieus’ en ‘zonder taboes’ zijn.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/Politiek/article/detail/4292467/2016/04/30/Tweede-Kamer-wil-dat-ouderen-gewoon-blijven-solliciteren.dhtml#.VyT-EszmsVw.facebook

RP: Ze zeggen  het niet maar ze willen het liefst dat ouderen tot hun 80ste blijven werken om hun pensioenen zo lang mogelijk te kunnen plunderen…