Eens een volksverrader…..

Nog steeds zijn onze machthebbers niets veranderd! Toen werd ons volk door hen al gedwongen met de vijand te heulen! Zelfs de verdedigers van ons land werden gedwongen om te capituleren, deden ze dat niet, dan werden ze voor de tuchtraad gesleept!

Lees dit artikel maar dat ik net onder ogen kreeg!

Naar aanleiding van het interview met schrijver Yaël Vinckx, de klein-dochter van de vice-admiraal 1985-89 C.H.E. (Carl) Brainich von Brainich Felth geb 1910 Arnhem).

comandantCarl Brainich

Als Nederlands-Indië wordt overgedragen aan Indonesië, weigert de commandant van een patrouilleschip, Carl Brainich,  die overdracht te erkennen. Hij tart de marineleiding door de Indonesische vlag niet te hijsen.
Opnieuw wordt Carl gevangen genomen, nu door de Nederlandse autoriteiten.

Note RP: Ik vraag me nu af hoe lang zal het duren voordat wij ook verplicht worden de Turkse vlag te hijsen?

Niet lang daarna slaat het gezin op de vlucht voor woedende Indonesiërs, met niets meer dan een koffer rennen ze de boot op.

Carl verschijnt voor de Nederlandse militaire tuchtraad die bepaalt dat hij nog wel bij de marine mag blijven, maar nooit meer zal worden bevorderd. Hij bedankt voor die ‘eer’, verlaat de marine en wordt conservator in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum.

Over veel commandanten van de  Nederlandse marine is (nog) geen wikipedia pagina aangemaakt. https://nl.wikipedia.org/…/Bevelhebber_der_Zeestrijdkrachten

Wel over minister van Marine 1940-1945 en Bevelhebber der Zeestrijdkrachten 1939-1945 Johan Furstner.

Bij de Duitse inval in Nederland in mei 1940 week hij vanuit Scheveningen met zijn staf uit naar Engeland, maar hij was zeer ontdaan en verontwaardigd over het besluit van het kabinet om naar Londen te vertrekken.

Furstner had weinig op met het vooroorlogse partijwezen en was medeoprichter van het Verbond Nationaal Herstel.
Het Verbond voor Nationaal Herstel (VNH) was een autoritaire, rechtse Nederlandse partij die pleitte voor een krachtig gezag en zich keerde tegen partijpolitiek. Het VNH opereerde gedurende de jaren dertig met wisselend succes in de schemerzone tussen autoritair-conservatisme en fascisme.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Verbond_voor_Nationaal_Herstel

Theo Prinse
3 mei 2016