40% van de ouderen komen niet meer rond!

ouderen.arm

Bijna vier op de tien gepensioneerden hebben niet genoeg aan het pensioeninkomen.
Dat beek zondag uit de uitkomsten van een peiling van senioren­organisatie ANBO onder 9000 gepensioneerden. Vooral mensen met een middeninkomen en hoge zorgkosten zeggen moeizaam rond te komen.

Volgens de ANBO is hun inkomen te hoog voor toeslagen, maar hebben ze wel te maken met een stapeling van maat­regelen door het kabinet. Het gaat daarbij om hoge eigen bijdragen voor zorg en het afschaffen van zorgvergoedingen.

Veel ouderen bezuinigen op de dagelijkse boodschappen, maar van degenen die stellen niet meer rond te kunnen komen, zegt bijna 30 procent dat zij niet verder kunnen bezuinigen. „De financiële rek is eruit”, zegt directeur Liane den Haan van de ANBO.

Ook is er volgens haar veel onrust onder gepensioneerden, nu fondsen in 2017 dreigen te moeten korten door de lage rente. „Al acht jaar op rij staat de koopkracht onder druk doordat pensioenen niet geïndexeerd of zelfs gekort zijn.

Daarnaast hebben ouderen te maken met een stapeling van maatregelen waardoor hun koopkracht uit de pas loopt met die van werkenden.” Het gaat daarbij om hoge eigen bijdragen voor zorg en het afschaffen van zorgvergoedingen.

Bron.