Grote steden willen honderden miljoenen extra voor opvang asielzoekers

Map of the Netherlands

De vier grote steden van Nederland willen honderden miljoenen extra geld zien voor de opvang van achtduizend asielzoekers met een verblijfsvergunning.
Vanuit Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag is een brief gestuurd naar minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) waarin zij dreigen de opvang van de achtduizend asielzoekers stop te zetten, meldt de Volkskrant maandag.

“Wij kunnen niet meewerken aan de opvang van nieuwe burgers als de handvatten ontbreken om deze mensen een eerlijke kans te bieden op zelfstandigheid en participatie in hun nieuwe woonplaats”, aldus de brief.

De steden praten al maanden met het Rijk over een financiële compensatie voor de opvang. Maar er zit honderden miljoenen euro’s verschil tussen wat het Rijk biedt en wat de gemeenten willen zien.

De gemeenten willen per asielzoeker zo’n achtduizend euro ontvangen van het Rijk. Dit geld wordt besteed aan een huis maar ook om de asielzoekers een stap in de goede richting te zetten in de maatschappij.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat het Rijk en de gemeenten nog in discussie zijn over dit onderwerp.

Bekijk Video: 

Onoplosbaar dilemma’
Diverse oppositiepartijen willen dat het kabinet de gemeenten tegemoet komt. “Dit kabinet plaatst gemeenten voor een onoplosbaar dilemma”, aldus D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.

“Gemeenten moeten nu kiezen tussen twee kwaden: of slechte opvang van nieuwkomers waardoor een integratieramp dreigt of korten op reguliere gemeentediensten. Dat is onwenselijk en dus zal het kabinet gemeenten de hand moeten reiken.”

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen: “Het is hoog tijd dat het Rijk de zorgen en noden van de gemeenten serieus neemt”.

Uitkeringsgerechtigden
Linda Voortman (GroenLinks) vindt dat het kabinet “uitkeringsgerechtigden creëert” door niet over de brug te komen.

“Gemeenten hebben gelijk dat ze de ruimte moeten krijgen om te investeren in participatie en zelfstandigheid van mensen die hier als asielzoeker komen. Als je dat niet doet creëer je alleen maar nieuwe uitkeringsgerechtigden”, aldus de GroenLinks-politica.

CDA-Kamerlid Mona Keijzer wil dat het kabinet eens goed de kosten in beeld gaat brengen, ook voor de langere termijn. “Ze laten nu gemeenten met de brokken zitten en daarmee de Nederlandse bevolking”, aldus Keijzer.

Gesthuizen heeft het onderwerp aangemeld voor het mondelinge vragenuur dinsdag.

http://www.nu.nl/algemeen/4248493/grote-steden-willen-honderden-miljoenen-extra-opvang-asielzoekers.html