VLUCHTELINGEN KOMEN NU OOK MET PRIVÉ-VLIEGTUIGEN BINNEN!

HOEZO ARME VLUCHTELINGEN? Kinderen betalen 4.500 euro en volwassenen 7.500 euro!

piper

Na de sluiting van de Balkanroute proberen migranten in Griekenland op andere manieren de EU in te komen. Ze worden geholpen door creatieve mensensmokkelaars, die met kleine vliegtuigjes naar Italië vliegen.

De Griekse politie arresteerde woensdag zes mensensmokkelaars, die op het punt stonden met een sportvliegtuig een groep Irakese migranten te vervoeren naar Italië. Bij de politieactie werden het vliegtuig (een Piper), meer dan 30.000 euro, twee auto’s, wapens en wiet in beslag genomen.

Dure vlucht
Volgens de politie moesten kinderen 4.500 euro en volwassenen 7.500 euro betalen voor een vlucht van een klein verlaten vliegveld in Messolonghi, in het westen van Griekenland, naar de Italiaanse zuidoostkust. Daarbij was ook een autorit van Athene naar Messolonghi inbegrepen.

De smokkelaars, twee Irakezen en vier Grieken, zouden de afgelopen maanden zeker twaalf succesvolle vluchten achter de rug hebben. Volgens de politie is een van de mensensmokkelaars een voormalig burgemeester, en was de groep ook actief in de smokkel van drugs. Er wordt nog gezocht naar drie Italianen, die de migranten zouden ophalen op Italiaans grondgebied.

Wanhoop
De pogingen om per vliegtuig Griekenland te verlaten komen nadat Balkanlanden de afgelopen tijd hun grenzen dichtgooiden. Het gevolg is dat er naar schatting meer dan 40.000 migranten vastzitten in Griekenland, die naarstig op zoek zijn naar manieren om toch de Europese Unie binnen te komen. Tegelijkertijd komen er per week ook nog zo’n 9.500 nieuwe migranten aan in Griekenland.

Komen migranten nu weer via Italië naar Europa?
Mensensmokkelaars proberen daar op in te springen: afgelopen week werd al bekend dat er ook boottochten naar Italië worden aangeboden vanuit Albanië en Montenegro. Italiaanse politici zeggen bezorgd te zijn dat de vluchtelingenstroom weer naar hun land zal verplaatsen.

Elsevier