Hulpverleners voor rechter om dood meisje!

Hoe de miljoenen gesubsidieerde Jeugdhulp in Nederland geen vinger uitsteekt!

jeugdzorg

Het blijft onzeker hoe Sharleyne van het balkon kon vallen.

HOOGEVEEN
De vader van de vorig jaar omgekomen Sharleyne Remouchamps (8) uit Hoogeveen sleept de hulpverlenende instanties voor de rechter, die hebben verzuimd in te grijpen terwijl ze wisten dat het meisje jarenlang door haar drankverslaafde moeder ernstig werd verwaarloosd. Sharleyne vond juni vorig jaar de dood na een val van de tiende etage van een flat.

Het blijft onzeker hoe Sharleyne van het balkon kon vallen.
Het blijft onzeker hoe Sharleyne van het balkon kon vallen.
Foto: Zembla (BNNVARA)

Haar moeder werd gearresteerd, maar haar zaak moest wegens gebrek aan bewijs worden geseponeerd. Justitie houdt nu rekening met een noodlottig ongeval of zelfmoord.
Uit onderzoek door het tv-programma Zembla blijkt dat al in 2012 – drie jaar voor haar noodlottige dood – bij zowel politie als jeugdhulpverlening meerdere concrete meldingen bekend waren over verwaarlozing, huiselijk geweld en alcoholverslaving door de moeder. Met name de rol van Centrum voor Jeugd en Gezin Hoogeveen wordt in de uitzending van vanavond (NPO2, 21.15 uur) aan de kaak gesteld.

Al snel na Sharleynes geboorte loopt de relatie tussen vader Victor en de moeder stuk omdat de vrouw veelvuldig naar de fles grijpt en vreemd gaat. Hoewel uit een dna-test later blijkt dat hij niet Sharleynes biologische vader is, blijft Victor zich voor haar inzetten. ,,Ze is mijn dochter en blijft mijn dochter. Ongeacht wat het papiertje ook zegt.”

Maar de vader stuit bij de hulpinstanties op een muur. Tot zijn verbijstering ontdekte hij pas recent dat Sharleyne twee of drie keer door de politie uit huis is gehaald vanwege huiselijk geweld. In de zomer van 2012 wordt de moeder zwaar onder invloed elders in Hoogeveen met een suïcide-brief aangetroffen. De dan vijfjarige Sharleyne heeft ze alleen thuis achtergelaten. Het Centrum voor Jeugd en Gezin is hiervan op de hoogte, maar grijpt niet in.

Schrijnend is dat de moeder het meisje regelmatig achterlaat bij een buurman, die met een drugsdealer in een met dierenuitwerpselen besmeurde flat woont.
De dood van Sharleyne is nog steeds omgeven door raadsels. Justitie onderzocht of de moeder het meisje van de flat gooide, maar de vrouw beriep zich drie dagen lang op haar zwijgrecht en moest op vrije voeten worden gesteld.
Liesbeth Poortman, advocaat van de vader, begint een civiele procedure. Daarin stelt ze de hulpverlenende instanties aansprakelijk. Ook wil ze heropening van het onderzoek naar de dood van Sharleyne.

De advocaat van de moeder is kort: ,,Mijn cliënte is geen verdachte en het OM heeft geen aanwijzingen voor een levensdelict of strafbaar feit.” De betrokken hulpinstanties weigeren commentaar.

jeugdzorg2

Na de dood van Sharleyne legden schoolgenootjes bloemen op de plek waar het meisje werd gevonden.

Telegraaf

Een voorbeeld van hun subsidieshttp://www.apeldoorn.nl/ter/Actueel/Actueel-2015/Actueel-2015-Juli/Nieuwe-subsidieregeling-voor-Wmo-en-jeugdhulp.html