Deze EU top wordt ondergang Merkel

merkel.scheisse

Door Joost Niemöller

Morgen begint in Brussel een EU top. Daar staan twee zaken op de agenda: De op handen zijnde Brexit na een Brits referendum over de EU. En de immigratie plannen van de EU. Er liggen zoveel problemen op het bord van de EU dat Junkcer een aparte immigratietop wil inlassen. De immigratiepolitiek is in essentie de plannen van Merkel. Merkel heeft nu binnen de EU landen alle steun verloren. Alleen de regeringen van de Benelux (maar niet de bevolkingen) staan nog achter Merkel’s ‘visie.’

De vage plannen van de EU top en van Merkel zijn gebaseerd op medewerking van Turkije. Nu ligt er weer een plannetje dat er NAVO schepen gaan varen tussen Griekenland en Turkije, om de ‘vluchtelingen’ terug te varen. Maar de Turkse regering heeft al laten weten dat er wat hen betreft weinig medewerking in zit. Zo wil de Turkse regering uit de EU teruggestuurde Syriërs helemaal niet opnemen.

Kijken we naar de officiële tijdlijn van de EU dan zien we een reeks resoluut uitziende beslissingen, die in werkelijkheid alleen maar papieren beslissingen zijn.

De EU fietst in de lucht. Maar steeds langzamer. En dan ga je dus vallen.

Merkel mag dan wel alle steun krijgen van Juncker, die in haar gelooft als in God, dat doet niets af aan het feit dat ze nu volstrekt geïsoleerd deze EU top ingaat. De geschiedenis zal haar gelijk geven, zei Juncker in Bild. Dan weet je dat het spel uit is.

In werkelijkheid hebben hele groepen landen binnen de EU allang hun eigen plan getrokken. De Visegrad landen, bijvoorbeeld, gaan doen wat Merkel vanaf dag één had moeten doen: de grenzen hermetisch afsluiten.

Merkel had aangekondigd nog veel meer illegale immigranten zelf uit Turkije op te gaan halen. Een plan waarvoor ze vooral de steun kreeg van coalitiepartner SPD. Maar nu Merkel zelf heeft laten weten dat dit plan het misschien toch niet gaat worden, krijgt ze ook nog eens de SPD tegen zich.

Daarmee is haar isolement dus compleet. Binnen Europa. Binnen Duitsland. Aftreden is dan nog de enige optie.

Deze EU top wordt ondergang Merkel