Waar blijft toch die volkswoede?

Het lijkt er sterk op dat de Europese bevolking in een massale coma ligt!

cartoon.coma

Door Joost Niemöller

Wie intensief de media volgt, zou misschien denken dat er een grote opwinding bestaat in de maatschappij over de komst van minstens een miljoen illegale immigranten, die nog steeds hardnekkig ‘vluchtelingen’ worden genoemd, over de aanrandingen en de verkrachtingen die er het gevolg van zijn, over de berovingen, het terrorisme, over de islam, noem maar op. Er wordt tenslotte heel wat af getwitterd en bedreigd en gedemonstreerd, als je diezelfde media mag geloven.

In werkelijkheid gebeurt er helemaal niks en zit iedereen maar een beetje af te wachten tot ‘het’ gebeurt. Wat ‘het’ ook mag betekenen. Op de demonstraties waar zoveel gedoe over is, komt in Nederland vrijwel niemand, het lokale oproer bij de AZC’s gaat om hoogstens enkele tientallen, en wanneer Wilders een variant op pepperspray uitdeelt in Spijkenisse dan ziet het vooral zwart van… de camera’s.

Op zich is dat niets nieuws. Ook in De Tweede Wereldoorlog blonk het overgrote deel van de Nederlanders uit door maatschappelijke afwezigheid. Men leefde zijn of haar leventje, zo goed en kwaad als dat ging, in gezinsverband. Voor zover men geen Jood was natuurlijk. En met uitzondering van de hongerwinter. Wie foto’s van het dagelijks leven uit die tijd ziet, en dagboekaantekeningen, verbaast zich over de onverstoorbaarheid van dat niet kapot te krijgen monomane, evenwichtige, dagelijkse leven.

Ik kan me nog goed herinneren dat ik in de dagen na 9/11 in het openbaar vervoer zat, en me erover verbaasde hoe de dagelijkse gesprekken toch maar over die dagelijkse dingen bleven gaan. Met de moord op Fortuyn of Theo van Gogh was het al niet anders. De schokgolven die door de media leken te gaan, trof je nauwelijks terug in het gewone leven. Politiek. Actualiteit. Oorlog en vrede. Het raakt de overgrote meerderheid gewoon niet. Totdat het henzelf raakt. Bijvoorbeeld in de portemonnee.

Ook bij de dreiging van islamterrorisme, overheerst de afwezigheid van geest, die eigenlijk een vorm van verlammende apathie is. Is er op het andere net ook iets leuks te zien?

Daarom zijn de meeste mensen, blijkt uit al die onderzoeken steeds weer, best tevreden met hun eigen leven, terwijl ze toch somber zijn over de toekomst. Somber, maar gelaten. Ze zien het wel op de tv als het einde daar is.

http://joostniemoller.nl/2016/01/waar-blijft-toch-die-volkswoede/