Orbán: Een land, niet de EU, bepaalt wie er binnenkomt

Hongarije het enige EU-land MET hersens!

orban

Orban blijft zich verzetten tegen EU-plannen om migranten verplicht over lidstaten te verdelen. – Foto:AFP

Het is niet aan de Europese Unie (EU) of aan andere landen om te bepalen met wie een volk in een soevereine staat wenst samen te leven. Alleen het eigen volk mag over die kwestie oordelen.

Dat heeft de Hongaarse premier Viktor Orbán gezegd in een toespraak aan Hongaarse bestuurders.

Soevereiniteitsrecht

‘De principiële vraag luidt als volgt: “Heeft iemand in de wereld het recht om ons te vertellen met wie wij, in ons land, wensen samen te leven? ” zei Orban.

‘Het antwoord,’ zo vervolgde de Hongaarse premier, ‘is dat niemand het recht heeft om dat te bepalen. Het kan alleen door ons, Hongaren, worden bepaald wie hier mogen leven en van wie dit land is.’
Dit plan maakt officieel geen onderdeel uit van de deal tussen Turkije en de EU, maar Orbán vreest dat dit wel degelijk in de achterkamertjes met Turkije is afgesproken. ‘Ik denk dit omdat ze er tijdens de Europese top in Malta ook al mee kwamen. Toen hebben we dat plan gevetood.’

Orbán verwacht dat Hongarije en de andere Visgrad-landen de komende tijd flink ‘onder druk’ zullen worden gezet om verplicht migranten op te nemen. Maar Hongarije zal zich, zoals eerder aangegeven, samen met andere landen tegen dit plan blijven verzetten.

Eurocommissaris Frans Timmermans liet eerder al doorschemeren in de Wall Street Journal dat Europa meer wil gaan inzetten op ‘resettlement’ van migranten.

Dit betekent dat vluchtelingen door de EU worden ‘opgehaald’ in vluchtelingenkampen in Turkije, Jordanië en Libanon om te voorkomen dat ze illegale routes nemen. Dit gebeurt nu ook al, maar dan op kleinere schaal.

De Hongaarse premier Orbán liet in duidelijke termen weten dat zijn land hier nooit aan zal meewerken. Het is, zo vindt de Hongaarse leider, niet aan Brussel, maar aan Boedapest om te bepalen wie het land binnen mag komen, en wie niet.

Elsevier.