Overzicht: Brussel op slot door dreiging met aanslagen.

Hoogste alarmfase.

brussel

De Belgische autoriteiten hebben voor het hele Brussels Gewest het dreigingsniveau opgeschroefd naar de hoogste fase. Wat houdt dat in?
Aanleiding was een concrete dreiging van aanslagen in Brussel met wapens en explosieven, zoals de aanslagen in Parijs op 13 november.

Alle metrolijnen zijn stilgelegd, er is extra politie op de been en veel evenementen, concerten en sportwedstrijden zijn afgelast.

Ook toeristische attracties als het Atomium en verschillende musea zijn dicht. Ook veel winkels zijn niet opengegaan of gaan voortijdig dicht. In de straten rijden militaire voertuigen.

Dit geldt overigens niet voor de luchthaven Brussels Airport, die niet in Brussel ligt maar in het verderop gelegen Zaventem.

Voortvluchtig
Waar de dreiging vandaan komt wilde Michel niet zeggen, alleen dat antiterreurcoördinator OCAD adviseerde het dreigingsniveau in de stad op te schroeven van 3 naar 4.

De terreurdreiging bestaat niet alleen omdat de aanslagpleger Salah Abdeslam nog altijd voortvluchtig is. De dreiging is niet meteen voorbij als hij wordt gepakt of gedood, zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zaterdagavond. “Er wordt van meerdere verdachten uitgegaan, daarom ook die grote machtsconcentratie”, zei de bewindsman.

Hoogste alarmfase
In Brussel blijft voorlopig de hoogste alarmfase ten aanzien van de terroristische dreiging van kracht. Dat heeft de Belgische premier Charles Michel zondagmiddag bekendgemaakt. Het gaat om dreigingsniveau vier.

Scholen, hogescholen, universiteiten en metrostations in Brussel zullen maandag gesloten blijven. Voor de rest van België blijft het dreigingsniveau op drie staan. De Eurostar, de trein die Brussel verbindt met Londen en Parijs, rijdt wel. Maar als reizigers vanwege het dreigingsniveau hun kaartje willen ruilen, is dat mogelijk.

De extra agenten en militairen zullen op hun post blijven en het aantal grote evenementen wordt tot een minimum beperkt. Michel riep iedereen op om voorzichtig te blijven. Het advies om drukke plekken te mijden blijft van kracht.

Reisadvies
Nederland paste zaterdag het reisadvies naar Brussel aan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Brussel op plaatsen te vermijden waar veel mensen komen en altijd instructies van de autoriteiten op te volgen.

http://www.nu.nl/dvn/4169434/overzicht-brussel-slot-dreiging-met-aanslagen.html