HET LIJKT ER OP DAT DE OORLOG AL IS BEGONNEN!

Terreurdreiging Brussel naar hoogste niveau!

Molenbeek

In Brussel is het dreigingsniveau afgelopen nacht opgeschaald van drie naar vier. Dat is het hoogste niveau en betekent dat dreiging ‘ernstig en zeer nabij’ is. In de rest van België blijft het dreigingsniveau op drie staan, omdat dreiging ‘mogelijk en waarschijnlijk’ is.

Belgische Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) raadt mensen aan veiligheidsmaatregelen te nemen. Zo moeten ze plekken waar veel mensen samenkomen zoals concerten, stations, luchthavens en drukke winkelstraten vermijden.

Alle metrostations blijven zaterdag dicht. Ook zijn alle activiteiten in het Vlaamse parlement vandaag afgelast. Het vliegverkeer op Zaventem, de luchthaven van Brussel, verloopt zaterdag zoals gepland. Brussels Airport neemt voorlopig geen extra maatregelen. Zaventem ligt buiten het Brussels Gewest en daar blijft het dreigingsniveau op 3. Dat heeft minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon gezegd, meldt de Vlaamse omroep VRT. Brussels Airport vraagt wel aan alle passagiers om alert te blijven.

De voetbalwedstrijden in de hoogste klasse van het Belgische voetbal gaan dit weekeinde in principe gewoon door. Het Belgische antiterreurorgaan OCAD had vanwege de verhoogde terreurdreiging gevraagd alle wedstrijden in de eerste en tweede klasse te annuleren. De Belgische voetbalbond KBVB trad daarop in overleg met de Pro League, het overkoepelende orgaan van de hoogste klasse. Die besliste dat er gewoon gevoetbald moet worden. Wel kunnen burgemeesters beslissen dat duels in hun gemeente niet mogen plaatsvinden.

Het dreigingsniveau in België werd afgelopen week al van twee naar drie verhoogd vanwege de aanslagen in Parijs. De reden was toen dat Salah Abdeslam, een van de vermoedelijke verdachten van die aanslagen, nog altijd voortvluchtig was.

Meer militairen
Waarom het niveau nu naar de hoogste alarmfase is opgeschaald, is niet bekendgemaakt. De Belgische regering zal volgens het crisiscentrum zaterdag meer informatie geven. In Brussel worden komende tijd meer agenten en militairen ingezet. De veiligheidsmaatregel geldt voor de avond en nacht.

Het is niet de eerste keer dat in Brussel de terreurdreiging tot niveau vier verhoogd. De laatste keer was in mei 2014 nadat een aanslag was gepleegd op het Joods Museum. Het OCAD bepaalt het niveau van paraatheid van de veiligheids- en politiediensten. Het is de Belgische tegenhanger van de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid.

Molenbeek staat bekend als het bolwerk van jihadisten. Jambon zegt dat van de 130 naar België teruggekeerde jihadstrijders er 85 in de deelgemeente wonen. Een aantal verdachten van de aanslagen in Parijs komt er ook vandaan. ‘Het is onaanvaardbaar dat we niet weten wie er op het grondgebied is. Nu zijn in sommige appartementen twee mensen ingeschreven, maar wonen er tien’, aldus Jambon. De minister wil daarom huis-aan-huiscontroles.

Bekijk hier de extra VTM-Nieuwsuitzending van zaterdagmorgen over de verhoogde dreiging.

http://www.volkskrant.nl/buitenland/terreurdreiging-brussel-naar-hoogste-niveau~a4191909/