EU akkoord met etiketten producten Israël

EU-Israel (1)

RP: De EU laat nu de ware aard van het antisemitische beestje zien!

De Europese Commissie heeft woensdag formeel besloten dat producten die in de door Israël bezette gebieden in Joodse kolonies zijn vervaardigd herkenbaar moeten zijn.
Op de etiketten moet nu vermeld staan dat ze afkomstig zijn “uit land dat sinds 1967 door Israël is bezet”.

Israël beschouwt de maatregel als discriminerend, maar volgens de EU is deze “technische maatregel” enkel bedoeld om de Europese consument voor te lichten en is het geen politieke stap. Tot op heden wordt bij producten uit de kolonies vermeld dat ze uit Israël komen.

Het gaat voornamelijk om fruit, groenten en cosmetica. De handel tussen de EU en Joodse kolonisten vormt slechts een heel klein deel van de handel tussen de EU en Israël.

De EU stelt overeenkomstig internationaal recht dat de kolonisatie van bezet land illegaal is. De Joodse kolonies zijn illegale nederzettingen in Palestijns gebied. De aanduiding ‘product of Israel’ is onjuist .

Ambassadeur
De ambassadeur van de EU in Tel Aviv, Lars Faabord-Andersen, is woensdag op het matje geroepen door het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken. Israël vreest dat het etiket de consument aanzet tot een boycot van de kolonistenwaar.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dat de Europese Unie “zich zou moeten schamen”. De EU richt zich op Israël terwijl er nog zeker tweehonderd andere conflicten in de wereld zijn, klaagde Netanyahu. Volgens hem “zullen de Palestijnen die in Israëlische bedrijven werken hier het slachtoffer van worden en niet de Israëlische economie”.

Een Palestijnse voorman, Saeb Erekat, begroette het EU-besluit. “Dit is een belangrijke stap naar een totale boycot van de Israëlische nederzettingen die illegaal op Palestijnse gebied zijn gebouwd.”

Door: ANP

http://www.nu.nl/midden-oostenconflict/4162743/eu-akkoord-met-etiketten-producten-israel.html

RP: Oproep: Voor iedereen die geen antisemiet is, een reden om nu JUIST de Israëlische producten te kopen!