GRIEKENLAND IS MET DE RUG TEGEN DE MUUR GECAPITULEERD!

Hadden wij wat anders verwacht dan met dit (vooropgezet) plan van de EU ‘Predators’ ?

Grexit2Na 17 uur onderhandelen is er dan eindelijk een ‘deal’ tussen Griekenland en haar crediteuren. Griekenland ontvangt in ruil voor zware bezuinigingen en hervormingen een derde bail out ten bedrage van 82 á 86 miljard euro.

Na maandenlange vruchtloze onderhandelingen is er afgelopen nacht eindelijk een ‘akkoord’ gesloten tussen Griekenland en haar crediteuren. In een zeven pagina’s lang document zeggen de geldschieters wat ze van Griekenland verlangen: een volledige capitulatie in ruil voor nóg meer geld. De deal leidde tot woedende reacties van Griekse media en politici, maar premier Tsipras – door waarnemers omschreven als een ‘geslagen hond’ – verdedigde het akkoord door er op te wijzen dat Griekenland geen keus had, omdat het land anders failliet was gegaan.

Maatregelen

Het voorlopige ‘reddingsplan’ betekent dat het Griekse parlement overmorgen al goedkeuring moet geven aan pensioenhervormingen en btw-verhogingen, die Griekse kiezers een week geleden nog verwierpen in het referendum. De Grieken moeten bovendien wetgeving opstellen die het gemakkelijker maken om in problemen geraakte banken te ontmantelen, door de kosten met investeerders en schuldeisers te delen. Ander belangrijk onderdeel van de deal is de oprichting van een zogeheten ‘Privatiseringsfonds’ van vijftig miljard euro, dat ervoor moet zorgen dat Griekse bezittingen – zoals havens, vliegvelden en nutsbedrijven – worden verkocht aan derden. Met de opbrengst zou dan de Griekse schuld verlaagd kunnen worden en zouden de Griekse banken geherkapitaliseerd kunnen worden. Daar zou een bedrag van 10 tot 25 miljard euro mee gemoeid zijn, aldus het plan.

De maatregelen zijn nog strenger dan de eerdere voorstellen van de trojka. De Europese onderhandelaars verdedigden hun harde opstelling echter door er op te wijzen dat strengere maatregelen nodig zijn, omdat de Griekse economie de afgelopen maanden verder is verslechterd. Veel commentatoren twijfelen echter of het Griekse parlement wel zal instemmen met de deal dan wel dat zij uitvoerbaar is. Goedkeuring van de nieuwe eisen voor het reddingsplan kan leiden tot een splijting tussen Tsipras’ partij Syriza en de rechtse coalitie partner Onafhankelijke Grieken en dat zou dan weer tot nieuwe verkiezingen kunnen leiden.

Lees hier verder: http://www.ftm.nl/exclusive/thisisacoup/