Niet Griekenland uit euro, maar Nederland!
Griekenland moet in de eurozone blijven en juist Nederland moet de door een continue crisis geteisterde muntunie verlaten.
Daarbij zullen we tegelijk echter wel moeten accepteren dat we de 18 miljard euro die ons land via de steunprogramma’s aan de Grieken geleend heeft definitief kwijt zijn.
Volg hier het liveblog van DFT met de laatste ontwikkelingen rond Griekenland
Dat komt naar voren in een uitgebreid onderzoek onder bijna duizend Nederlanders dat in opdracht van De Telegraaf is uitgevoerd door Bureau Consumentenonderzoek.
Geen gulden
Terwijl de helft vindt dat Griekenland al dan niet na concessies de euro kan behouden, kiest tegelijk bijna 60 procent voor een vertrek van Nederland uit de eurozone. Wel wil ruim de helft van deze groep niet terug naar de gulden, maar in plaats daarvan een nieuwe muntunie met landen als Duitsland starten.
Uit de rondvraag blijkt dat zeer veel Nederlanders het Griekse nieuws op de voet volgen. Daarbij heeft ruim 40 procent bovendien begrip voor het feit dat de met hun rug tegen de muur staande Grieken ’nee’ hebben gezegd in hun referendum. De ondervraagden erkennen immers volmondig dat sprake is van een uiterst zorgelijke situatie, al kan deze volgens ruim een op de drie ook onze economie en die van de rest van Europa schaden.
Lees dit:
– Met de gulden in onze portemonnee, hebben we de macht over de geldpers terug.
De Nederlandsche Bank gaat weer over het monetaire beleid. Rente en geldgroei kunnen worden aangepast als de Nederlandse economische omstandigheden daarom vragen. Het one-size-fits-all beleid van de ECB ruilen we in voor de tailor made maatpak van DNB.
Niet-EU-landen Zwitserland en Noorwegen zijn ook nog lang niet failliet. Integendeel. Kortom: zonder euro gaat het ook prima.
Ook een groot voordeel van uit de euro stappen, is dat Nederland niet hoeft mee te betalen aan de redding van andere eurolanden. Dat blijkt in elk geval uit de Griekse reddingsoperatie. De Britten betalen geen shilling mee, terwijl hun banken wel profiteren als de Grieken hun schulden kunnen betalen. Bij Britse banken ligt voor een kleine 12 miljard euro aan Grieks schuldpapier.
We kunnen proberen om – net als Zwitserland, Noorwegen en IJsland – via de European Free Trade Association toch toegang tot de Europese markt te houden.
LikeLike