Schietpartij bij cartoonwedstrijd met Wilders

schietpartij

De schutters werden meteen uitgeschakeld

Twee schutters openden zondagavond (lokale tijd) het vuur bij een Mohammed-cartoonwedstrijd in de Amerikaanse stad Garland (Texas). PVV-leider Geert Wilders was de hoofdspreker bij het evenement.

Wilders had de bijeenkomst op het moment van de schietpartij al verlaten. Hij laat weten blij te zijn dat ‘ helden van het arrestatieteam’ het ergste hebben voorkomen.

Explosieven

Autoriteiten zeggen dat schutters het vuur openden vanuit een auto op een ongewapende beveiliger die de bijeenkomst bewaakte. De beveiliger werd geraakt in zijn enkel, en is buiten levensgevaar. De politie greep snel in en schoot beide schutters dood. Wie de daders zijn, is nog niet bekend.

In het gebied wordt onderzoek gedaan en gezocht naar eventuele explosieven. Een politiewoordvoerder zegt dat er geen ‘directe dreiging’ is voor de omgeving. De politie was al voorbereid op gebeurtenissen zoals deze, en de bijeenkomst werd dan ook streng beveiligd.

Mohammed-cartoon

De Mohammed-cartoonwedstrijd en tentoonstelling werd georganiseerd door de American Freedom Defense Initiative, een organisatie die in de Verenigde Staten wordt gezien als anti-islamclub. Toen de schutters het vuur openden, was het evenement al bijna ten einde.

Na een vuurgevecht van ongeveer 15 seconden werden de schutters uitgeschakeld. ‘De eerste verdachte werd meteen doodgeschoten,’ zegt burgemeester Douglas Athas van Garland tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN. ‘De tweede schutter raakte gewond en greep naar zijn rugzak. Hij werd toen opnieuw beschoten.’

Er zijn geen aanwijzingen dat handlangers betrokken waren bij deze actie. Toch zijn omliggende gebouwen, zoals winkelketen Walmart, ontruimd.

Wilders:

‘Dit is een aanslag op de vrijheid van meningsuiting. Maar mijn enige antwoord is doorgaan, al wordt het er niet makkelijker op.’

Geschrokken

Minister Bert Koenders (PvdA, Buitenlandse Zaken) heeft contact gehad met Wilders. ‘Ik ben geschrokken en verontrust door het nieuws van de schietpartij,’ laat hij weten in een reactie. De PVV-leider twitterde een foto die is genomen vlak voor de schietpartij, waarop hij poseert met de zwaarbewapende leden van het arrestatieteam.

Op de bijeenkomst in het Curtis Culwell Center, in een voorstad van Dallas, werden Mohammed-cartoons tentoongesteld. De beste tekening zou een prijs winnen van 10.000 dollar. Organisator van de bijeenkomst, Pamela Geller, zegt dat de schietpartij een ‘aanslag op het vrije woord’ is.

aanslagwilders


http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2015/5/Schietpartij-bij-cartoonwedstrijd-Geert-Wilders-1756665W/?intcmp=related-content