DE TWEEDE KAMER IS EEN FARCE!

Senator De Vries: ‘Tweede Kamer is er nu alleen nog voor de bühne’

Tweede kamer

In de Tweede Kamer wordt geen politiek bedreven maar worden slechts deals besproken die allang in achterkamertjes zijn gemaakt. En door de toename van camera’s is de Tweede Kamer alleen nog maar meer voor de bühne geworden: ‘Iedereen moet maar interessant zijn’.

Dit zegt vertrekkend PvdA-senator Klaas de Vries zaterdag in NRC Handelsblad. De Vries uit zich in het interview zeer kritisch over van de Tweede Kamer.

Handen op een buik

De Vries (72) zegt dat in de veertig jaar dat hij politiek actief is, de effectiviteit van de Kamer niets is verbeterd. Volgens De Vries houdt de Tweede Kamer zich ook niet genoeg bezig met zijn taak als controlerende macht. De Kamer is volgens de senator haar primaire functie uit het oog verloren.

Zo verbaast hij zich vooral over de bonnetjesaffaire met drugshandelaar Cees H., waarbij de voormalige minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven door hun eigen Kamerleden zouden zijn ‘gesouffleerd’ in het debat over de kwestie. De twee traden uiteindelijk wel af naar aanleiding van de kwestie. ‘Het is niet te geloven hoe de Tweede Kamer een soort partijenlandschap is geworden in plaats van een controlerende macht,’ aldus de Vries. ‘Het is echt allemaal handen op één buik.’

De Vries is sinds 2007 senator, en tot juni 2011 ondervoorzitter in de Eerste Kamer. Hij is minister van Sociale Zaken en van Binnenlandse Zaken geweest, en daarvoor was hij zelf lid van de Tweede Kamer. Hij werd in januari van dit jaar verkozen tot voorzitter van het kiescomité van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

http://www.elsevier.nl/Nederland/achtergrond/2015/4/Tweede-Kamer-is-alleen-nog-maar-voor-de-buhne-1749489W/?masterpageid=158493