Waarom ik aangifte doe tegen Shabir Burhani

Afshin Ellian door Afshin Ellian 7 apr 2015

Ellian.aangifte

Het is niet mijn gewoonte om aangifte te doen, maar ditmaal is er geen ruimte meer voor misverstanden. Daarom heb ik het besluit genomen om de heer Shabir Burhani alias Maiwand al-Afghani aan te geven wegens het plegen van een aantal delicten.

De vrijheid van meningsuiting geldt ook voor lelijke en verwerpelijke opvattingen. Wie homoseksualiteit en apostasie verwerpelijk vindt, mag dat in alle vrijheid zeggen. Er is wel een harde grens voor de vrijheid van meningsuiting: aanzetten tot geweld, dreigen met geweld en oproepen tot geweld.

Daar begaat men uiterlijke handelingen die terecht binnen het bereik van het Wetboek van Strafrecht vallen. Het systeem van vrijheden wordt geconditioneerd door het uitbannen van geweld.

Ik heb altijd de vrijheid van meningsuiting verdedigd, ook die van mijn tegenstanders zoals islamitische fundamentalisten. Woorden en meer woorden, maar niet oproepen tot geweld.

De rechtsstaat moet worden beschermd tegen de geweldpredikers.

Lees hier de reactie van Shabir Burhani op de aangifte van Afshin Ellian
Al-Qa’ida

Op woensdag 1 april verscheen in het televisieprogramma Pauw Shabir Burhani, alias Maiwand al-Afghani. Hij was actief binnen de kring van Sharia4Belgium en aanverwante clubs in Nederland. Een aantal van zijn vrienden zit in de gevangenissen van België en Nederland.

Ook vecht een aantal personen uit zijn kring nu in Syrië. Hij is een salafist en aanhanger van de Taliban en Al-Qa’ida. Dat blijkt ook uit zijn berichten op Facebook en Twitter.

Op zijn Facebook-pagina propageert hij geregeld boodschappen van terroristenleiders zoals wijlen Bin Laden of Mullah Omar, de leider van Taliban. Hij plaatste ook afbeeldingen van omgekomen jihadstrijders in Syrië met een verwijzing naar de glimlach van de omgekomen martelaar.

Daar ziet hij kennelijk een voorbeeld in voor alle moslims. Hij kwalificeert zichzelf als iemand die dawa (uitnodiging tot de islam, in dit geval uitnodiging tot de radicale islam) pleegt.

De Algemene Inlichtingen- Veiligheidsdienst (AIVD) meldt in haar rapport Transformatie van Jihadisme in Nederland (2014) dat het dawa-salafisme niet langer een pure religieuze activiteit is:

‘Mede onder impuls van salafistische predikers die buiten het gevestigde dawa-salafisme om werken, is het dawa-salafisme in Nederland weer meer een kweekvijver voor het jihadisme geworden.’

In hoeverre moeten we dit dawa-activisme serieus nemen? Ook hierover is de AIVD heel duidelijk: ‘Ook zonder organisatorische verbanden als Sharia4Holland en Behind Bars/Straat Dawah blijkt het dus mogelijk om provocerende jihadistische activiteiten met deelnemers uit heel Nederland te organiseren. Hierbij spelen sociale media een belangrijke rol.’

Burhani was in 2013 in Afghanistan. Daar maakte hij foto’s met gewapende jihadstrijders. Hij poseerde met verschillende type oorlogswapens. Lang was onduidelijk wie de gewapende strijders waren. In de eerdergenoemde uitzending van Pauw zegt Burhani dat ze Taliban zijn.

Taliban

Er zijn inmiddels 23 Nederlandse militairen omgekomen door toedoen van de Taliban. In Afghanistan raakte een aantal Nederlandse militairen invalide door Talibanstrijders. Zij terroriseren ook onschuldige Afghanen door het plegen van aanslagen, executies, verminkingen, en intimidaties.

De Talibanbeweging is een terroristische organisatie die blijkens internationale documenten op grove en grootschalige wijze de rechten van de mens heeft geschonden.

In juli 2013 uploadde Burhani een videopname van zijn reis naar Maidan Shahr, in de provincie Wardak in Afghanistan. Daar zien we hem met een aantal andere personen – naar alle waarschijnlijkheid Taliban- dan wel Al-Qa’ida-strijders.

Lees hier het hele artikel in Elsevier: