Rijk betaalde in 2013 kleine 6 miljard aan subsidies

Waarom Nederland nu naar de voedselbank moet!

gratisgeld

In 2013 betaalde de rijksoverheid 5,8 miljard euro aan subsidies aan bedrijven en instellingen. Naast de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (120.000 euro), een organisatie die vakbonden in ontwikkelingslanden helpt (30.000.000 euro) en allerhande groene subsidies, krijgen ook rijke bedrijven als Philips en ASML jaarlijks tientallen miljoenen aan subsidies voor hun innovatieve projecten. Ook het tuchtrecht voor advocaten, toch niet de armste groep in de samenleving, ontvangt jaarlijks 200.000 euro. En een koper van een -electrische- Tesla van 100.000 euro, krijgt iets minder dan de helft van het aankoopbedrag aan subsidie terug.

In Elsevier, 21 maart.
Elsevier zet in het laatste nummer een aantal subsidies op een rij, mét de bedragen. In de 5,8 miljard euro zijn overigens de fiscale subsidies, zoals belastingvoordelen voor huiseigenaren, ouders en bedrijven die gehandicapten in dienst nemen, niet meegenomen. Ook de provinciale en Europese subsidies telden niet mee.

Het subsidielandschap blijkt erg ingewikkeld. Een subsidie aanvragen ook. Er is inmiddels ‘een heuse industrie van subsidieadviseurs’ ontstaan die organisaties en particulieren helpt bij hun aanvraag. Bij een gevestigde marktpartij als PNO Consultants werken 180 subsidiespecialisten waarvan het tarief kan oplopen tot 15 procent van het toegewezen subsidiebedrag.

Lees ook dit! http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2012/09/subsidiebonanza_020_490_miljoe.html

Rijk betaalde in 2013 kleine 6 miljard aan subsidies