Wilders is een geboren leider en wel hierom…

wilders.president

 

Door Dr. Gert Jan Mulder

De kritiek op Geert Wilders is constant en wijd verbreid. Vanmorgen nog op Twitter de opmerking dat het onbegrijpelijk was dat Wilders voor een libertarist een optie zou kunnen zijn, vanwege dictatoriale trekjes, het feit dat het een eenmanspartij is en er geen sprake is van open discussie. Enfin, ook via zogenaamde ingewijden hoorde ik weleens van kritiek binnen de PVV op het functioneren van de leider. Het vertrek van enkele handen vol, op zich capabele PVV politici, wijzen in die richting. Denk aan Brinkman, Bontes, van Klaveren, van Bemmel, van Vliet om er maar eens een paar te noemen. Het zou kunnen duidden op slecht functionerend leiderschap.

Eerder schreef ik de column: “Niemand maakt juist zoveel waar als Wilders!” ; dus er is geen reden om nog eens op inhoudelijke punten de effectiviteit van Wilders te belichten. Deze column richt zich op de strategische positiebepaling van de PVV en haar leider. Daar is veel kritiek op, en deze bijdrage zal proberen die kritiek eens te doorgronden. Wat klopt er van alle kritiek op Wilders?

Wilders is een geboren leider. Dat was voor hemzelf misschien niet helemaal duidelijk toen hij als 17 jarig jochie voor het eerst voor twee jaar in Israël ging wonen en werken, en zelfs niet toen hij jarenlang tweede Kamerlid was voor de VVD (1997-2004), maar toen hij eenmaal uit de VVD trad (of werd gezet dankzij Jozias van Aartsen over o.a. zijn afwijkende positie inzake Turkije), werd al snel duidelijk over wat voor een leiderschap kwaliteiten Wilders beschikte. Wilders was toen hij uittrad op 2 september 2004 nog net 40 jaar.

Een leider is iemand die een organisatie, een bedrijf, een partij of zelfs een land de juiste kant op kan helpen sturen. Om dat te kunnen – zowel in het bedrijfsleven als ook in de politiek – moet je een geboren leider zijn. Een leider wordt nogal dikwijls verward met een manager. Mijn favoriete definitie van het verschil tussen leiders en managers is dat je in aanwezigheid van een manager altijd het gevoel krijgt hoe belangrijk die manager is, terwijl als je in contact bent met een leider, die persoon jou het gevoel zal geven hoe belangrijk jij bent. Mark Rutte is dus een typische manager.

Lees hier de rest van dit toch interessante artikel:
http://joostniemoller.nl/2015/02/wilders-een-geboren-leider-en-wel-hierom/